Mase de aer cald din Africa de Nord cresc temperatura – Până când va fi atmosfera sufocantă.
O combinație de căldură, nori trecători, praf african și vânturi sudice compune scena vremii astăzi, duminică.
Mai precis, conform prognozei Serviciului Național de Meteorologie, se așteaptă mase de aer cald din Africa de Nord, ceea ce va rezulta într-o creștere a temperaturii, cel puțin cu 12 până la 14 grade Celsius.
Condițiile meteorologice favorizează transportul de praf african, cu concentrații scăzute, în principal în partea de vest. Vânturile vor sufla din direcții sudice cu 3 până la 5 și local în Ionian cu 6 Beaufort.
Temperatura va înregistra o ușoară creștere și va varia la niveluri destul de ridicate pentru acest sezon. Va ajunge în majoritatea regiunilor la 23 până la 26 de grade și local în estul continental până la 28 de grade Celsius.
Până la sfârșitul lunii mai, episoadele de concentrație a prafului african
Între timp, noi episoade de acumulare a prafului african sunt așteptate până la sfârșitul lunii mai, conform declarațiilor făcute la Agenția de Presă Atena-Macedoniană de către profesorul-președinte al departamentului de Fizică de la Universitatea din Patras și Director al Laboratorului de Fizică a Atmosferei, Andreas Kazantzidis. După cum explică, „în timpul primăverii, adică de la martie până în mai, circulația atmosferică ajută la invazia maselor de aer deșertic peste estul Mediteranei”.
Referitor la ultima invazie de praf african, Andreas Kazantzidis a spus APE-MPA că „a existat o perioadă de trei zile unde concentrațiile de praf african au fost semnificativ ridicate, în timp ce cea mai rea zi a fost miercurea trecută. Este indicativ faptul că în regiune, valoarea medie zilnică a concentrației de particule PM10 a fost de 65 μg/m³”.
„Această valoare”, a adăugat el, „este destul de semnificativă, având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății spune că limita de 50μg/m³ nu ar trebui depășită mai mult de 35 de ori pe an”.
„Practic”, a continuat, „a fost unul dintre episoadele semnificative de acumulare a prafului african, care totuși nu este extrem”, deoarece, așa cum repetă, „în timpul primăverii avem invazii de praf african”.
„Mai mult”, a subliniat Andreas Kazantzidis la APE-MPA, „cu cât o regiune este mai aproape de Africa, cu atât situația cu praful african este mai dificilă, de aceea exact insula Creta a întâmpinat cele mai mari probleme, datorită valorilor ridicate de concentrație a prafului”.
Discuții despre această postare