Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Greciei cu o treaptă, la nivelul CCC, punând la îndoială sustenabilitatea datoriilor ţării după ce Guvernul a amânat pentru sfârşitul lui iunie plata unei datorii de 1,6 miliarde euro către FMI, care ar fi trebuit să aibă loc în patru rate pe parcusul lunii.
Agenţia de evaluare financiară a explicat într-un comunicat că prin această amânare autorităţile elene au dat prioritate plăţii pensiilor şi cheltuielilor interne şi nu plăţii datoriilor.
Grecia şi-a exercitat dreptul legal de a grupa obligaţiile financiare către FMI scadente în iunie într-o singură plată, la sfârşitul lunii, în speranţa că între timp va punea să încheie acordul cu creditorii internaţionali, reprezentaţi de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.
Cu toate acestea, pare improbabil că autorităţile elene vor putea să achite 1,6 miliarde de euro fără să încheie acordul cu creditorii internaţionali referitor la reforme, iar negocierile de la Bruxelles sunt blocate, sporind riscul unui default iminent, comentează Reuters.
Moody’s a înrăutăţit la rândul ei ratingul Greciei, în luna aprilie, cu o treaptă, la nivelul Caa2, cu persoectivă negativă, din cauza incertitudinilor că autorităţile elene vor putea încheia acordul cu creditorii.
Comisia Europeană a anunţat miercuri seara că ultimele propuneri de reformă avansate de Grecia pentru a obţine un nou ajutor financiar nu corespund înţelegerilor convenite acum o săptămână şi, în prezent, mingea este în mod clar în terenul Guvernului condus de socialistul Alexis Tsirpas.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană. Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună. MEDIAFAX
Discuții despre această postare