În timp ce atenția este îndreptată spre Summit-ul extraordinar al liderilor europeni, programat pentru mâine, joi, iar Comisia Europeană propune restricționarea importurilor de produse agricole din Ucraina și relaxarea unor reguli „verzi”, protestele agricultorilor se intensifică în Europa.
În Bruxelles, tractoarele au „defilat” pe axele rutiere principale, puțin mai departe de clădirea unde în următoarele ore se vor reuni oficialii europeni.
Videoclipul surprinde marșul protestelor din Bruxelles.
Mișcarea protestatară vizează exercitarea unei presiuni asupra guvernelor pentru a relaxa regulile de mediu și a proteja agricultorii de costurile în creștere și de importurile ieftine.
Cu toate că problemele agricole nu sunt oficial pe agenda întâlnirii celor „27”, fermierii exercită presiuni pentru decizii care îi privesc.
Blocarea autostrăzilor, în special în apropierea granițelor cu Franța, cereri de demisie a ministrului, chiar și descărcări de gunoaie în fața clădirilor publice – acestea sunt tacticile agricultorilor din Belgia care se alătură mișcărilor de protest împreună cu colegii lor europeni.
Și toate acestea în timp ce guvernul Belgiei încearcă – fără succes – să-i calmeze și să-i convingă să încheie protestele lor.
Între timp, fermierii din Franța insistă în asediul Parisului pentru a treia zi consecutiv, astăzi, miercuri (31/1). Ard cauciucuri, aruncă gunoaie la clădirile guvernamentale cerând prețuri mai bune pentru produsele lor și mai mult sprijin guvernamental.
Între timp, un alt mare jucător european în ceea ce privește protestele agricole este Spania. Cele mai mari sindicate agricole din țară au anunțat deja mobilizări pentru săptămânile următoare.
Noile propuneri ale Comisiei Europene
Se observă că mai devreme, Comisia Europeană, prin vocea vicepreședintelui executiv Maroš Šefčovič și a vicepreședintelui Margrethe Vestager, a anunțat extinderea decuplării subvențiilor comunitare de la întreruperea activității agricole și menținerea caracteristicilor non-producție pe terenuri arabile. Acesta este un derapaj de la arhitectura verde a Politicii Agricole Comune și, în special, de la GAEC8, care necesită ca toți fermierii să aloce cel puțin 4% din terenurile lor pentru întreruperi de activitate agricolă pentru a restabili mediul natural, un lucru care, din 2023, este condiție necesară pentru ca fermierii din UE să primească subvenții.
Întreaga problemă a preocupat puternic Parisul, deoarece mobilizările agricultorilor creează dureri de cap guvernului, cu președintele Emmanuel Macron cerând Comisiei să impună reguli pentru importurile de produse agricole din Ucraina, în timp ce, în paralel, a respins schița acordului comercial cu blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), care, printre altele, ar favoriza importul de carne de vită mai ieftină, zahăr și cereale din America de Sud în UE.
Președinta Comisiei remarcă că „fermierii sunt coloana vertebrală a securității alimentare a UE și inima zonelor noastre rurale. Angajamentul constant al Comisiei este îndeplinit prin bugetul Politicii Agricole Comune, în valoare de 386,7 miliarde de euro, care contribuie la stabilizarea veniturilor fermierilor europeni, recompensând în același timp eforturile lor pentru climă și sustenabilitate. Măsura de astăzi oferă o flexibilitate suplimentară fermierilor într-o perioadă în care aceștia se confruntă cu multiple provocări. Vom continua să lucrăm împreună cu fermierii noștri pentru a ne asigura că PAC atinge echilibrul corect între răspunsul la nevoile lor, în timp ce vom continua să furnizăm bunuri publice pentru cetățenii noștri”.
Agricultorii italieni au blocat punctele de taxare
Aproximativ 70 de agricultori italieni cu tractoarele lor au blocat astăzi punctele de taxare în afara orașului Brescia, în regiunea nordică Lombardia.
Protestau împotriva politicii europene în sectorul agricol, dar și împotriva atitudinii marilor uniuni agricole italiene, considerând că acestea nu au acționat la timp pentru a-și apăra interesele vitale. Principalele revendicări ale agricultorilor italieni, în această fază, sunt creșterea prețurilor de vânzare en-gros a produselor lor și reducerea birocrației.
Circulația a fost blocată în întreaga regiune sudică a orașului Brescia pentru o bună perioadă de timp. Cu puțin timp în urmă, trecerea vehiculelor prin punctele de taxare a devenit din nou posibilă, dar manifestanții au anunțat că vor continua protestele și în zilele următoare.
🇮🇹 Italiaanse boeren bij Brescia sluiten zich aan bij de Europese boerenprotesten!! 💚👊🚜pic.twitter.com/NyDF9wL934
— Kees (@Kees71234) January 31, 2024
Discuții despre această postare