Ministerul Guvernării Digitale a emis un comunicat privind trimiterea unor mesaje înșelătoare de tip phishing către utilizatorii de e-mail care se prezintă ca fiind Gov.gr. Concret, sunt trimise cetățenilor mesaje false, care simulează o solicitare din partea Portalului Digital Unic al Statului, gov.gr, prin care cetățenii sunt invitați să vizualizeze un document postat în căsuța poștală personală.
Autoritatea Națională de Securitate Cibernetică din cadrul Ministerului pentru Administrație Digitală reamintește orientări utile pentru a spori securitatea și confidențialitatea cetățenilor.
Cele 10 sfaturi pentru Phishing
Phishing reprezintă o acțiune de înșelăciune a utilizatorilor de internet, în care expeditorul se prezintă ca o entitate, organizație sau persoană de încredere și îi solicită destinatarului mesajului să urmeze instrucțiunile primite. Aceste instrucțiuni pot include solicitarea destinatarului să acceseze un link electronic sau să furnizeze date personale sensibile, cum ar fi informații private, parole, date de identificare sau pașaport, cont bancar, card bancar și altele.
În ultimele zile, se observă o creștere a numărului de mesaje referitoare la restituirea taxelor sau acordarea de subvenții.
Cetățenii sunt îndemnați să fie deosebit de atenți la autenticitatea expeditorului și a mesajelor pe care le primesc, pentru a evita să devină victime ale escrocilor care acționează în acest mod. Iată câteva sfaturi practice pentru protejarea împotriva acestui tip de atacuri de phishing:
- Niciodată să nu furnizați informații personale (de exemplu, parole e-Banking, numere/PIN de card, parole, nume de utilizator) unor intermediari presupuși, birouri legale, contabili sau altor persoane, sub pretextul unor servicii aparente (de exemplu, în legătură cu subvenții guvernamentale, Energie/Carburanți/Turism pentru toți sau alte situații, cum ar fi închirierea de camere etc.).
- Accesați site-urile oficiale ale entității, organizației sau băncii prin intermediul paginii lor web oficiale sau prin aplicația mobilă, nu prin link-uri din mesaje, e-mailuri, motoare de căutare sau alte site-uri.
- În cazul în care primiți un e-mail suspect, verificați autenticitatea acestuia prin contactarea partenerilor sau a presupusului expeditor înainte de a lua orice măsură.
- Verificați cu atenție adresa expeditorului. Mesajele de tip phishing au adesea adrese de expeditor care nu au legătură cu cel pe care pretind că îl reprezintă.
- Examinați tipul de informații solicitate. Chiar dacă mesajul pare autentic, este puțin probabil ca o instituție, bancă sau companie să vă contacteze prin e-mail pentru a vă solicita informații personale, bancare sau de card de credit sau alte date personale sau sensibile.
- Fiți precaut dacă mesajul creează o senzație de urgență. Adesea, atacatorii încearcă să exercite presiuni folosind această tactică.
- Acordați atenție erorilor gramaticale și de ortografie, deoarece acestea sunt adesea caracteristice mesajelor de tip phishing.
- Utilizați soluții de securitate și combatere a software-ului rău intenționat (antispam) care includ funcții de recunoaștere și respingere a mesajelor malevolente.
Discuții despre această postare