Cu o moţiune de cenzură depusă şi cu Klaus Iohannis cerând demisia lui Victor Ponta, liberalii vor alegeri anticipate. Matematica parlamentară face însă aproape imposibil planul PNL, acesta depinzând, în acest moment de UNPR care însă şi-a anunţat susţinerea faţă de Victor Ponta. Mai exact, în lipsa unei demisii a premierului, moţiunea de cenzură a PNL ar trebui să treacă, iar apoi două propuneri de guvern să pice în Parlament. Pentru asta ar fi nevoie de 279 de voturi pe care liberalii nu le au. Chiar dacă PNL s-ar alătura UDMR, democrat-popularii şi neafiliaţii, tot ar mai avea nevoie de 40 de voturi. Acestea ar putea veni numai de la UNPR care are, în acest moment, 53 de senatori şi deputaţi.
Organizarea de alegeri anticipate este o propunere a PNL , făcută cu „câtva timp în urmă”, care a devenit „necesară şi actuală”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.
„Constat cât de necesară şi acutuală este acea propunere pe care PNL a făcut-o cu câtva timp în urmă, necesitatea organizării de alegeri anticipate în România”, a susţinut Gorghiu.
Gorghiu a mai suţinut că, în acest moment, guvernul este compromis şi că este nevoie de un parlament care „să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul şi preşedintele României”.
Cum arată matematica parlamentară
Matematica parlamentară este însă în acest moment în favoarea lui Victor Ponta. PSD, alături de UNPR, PC, PLR şi minorităţi se bazează acum 318 voturi, cu 39 mai multe decât necesare pentru a rămâne în funcţie. PNL, dacă i-ar convige pe cei de la UDMR, pe democrat-populari şi pe neafiliaţi, ar strânge 240 de voturi din cele 279 cât ar avea nevoie să dărâme guvernul.
În aceste condiţii, planul depinde de UNPR care are 53 de parlamentari, dar care a anunţat, prin vocea vicepremierului Gabriel Oprea că îl susţine pe Victor Ponta.
Întrebat cum comentează situaţia premierului, după ce acesta a fost audiat la DNA şi este urmărit penal, Gabriel Oprea a spus că România nu trebuie să intre într-o criză politică din acest motiv.
„Niciodată, sunt şi eu ofiţer de justiţie militară la bază, nu am comentat niciodată deciziile justiţiei în România şi nu trebuie să le comentăm. Eu am încredere în justiţie. Cred că în ultimul timp instituţiile statului s-au întărit, foarte bine că este aşa. Pe de altă parte, suntem parteneri în Guvern, întotdeauna am sprijinit guvernele din care facem parte, am sprijinit şi pe preşedintele României, credem că acest lucru aduce, mai ales într-o perioadă în care este un climat sensibil, aş putea spune complex şi complicat de securitate regională mai ales cu ce se întâmplă în Ucraina, cu ce se întâmplă în Franţa, eu cred că România nu trebuie să intre într-o criză politică şi cred că acest lucru, continuarea guvernării, aduce continuitate şi stabilitate politică României”, a spus Gabriel Oprea.
Ministrul a mai spus că susţine întărirea instituţiilor statului şi că DNA este „un etalon” în Europa.
„România este un stat sigur în momentul de faţă, este un stat care generează securitate şi stabilitate în regiune şi este respectată de partenerii noştri internaţionali. Suntem stat menbru NATO şi al UE şi este foarte important acest lucru. Da, sunt pentru întărirea instituţiilor statului, printre care şi DNA, despre care am spus că este un exemplu şi un etalon în momentul de faţă în Europa”, a mai declarat Oprea.
Întrebat cum va vota UNPR, în Parlament, când se va discuta moţiunea depusă de PNL şi intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”, Oprea a spus că va susţine actuala guvernare.
„Considerăm că dacă vom continua actuala guvernare ne va aduce stabilitate în România”, a răspuns vicepremierul.
sursa: adevarul
Discuții despre această postare