În culisele diplomației, se plănuiește sfârșitul războiului din Ucraina.
Proiectul de bază al Occidentului de a finanța o țară precum Ucraina cu 233 de miliarde de dolari pentru a slăbi Rusia a eșuat.
Ce se întâmplă mai exact?
După ce s-au angajat să mențină presiunea asupra Rusiei cu privire la operațiunile sale militare din Ucraina, președintele american Biden și cancelarul german Olaf Scholz au avut o întâlnire privată în Biroul Oval în martie, timp de aproape o oră.
Întâlnirea a avut loc fără consilierii lor superiori respectivi.
La vremea respectivă, o sursă anonimă a declarat pentru Associated Press că cei doi lideri au găsit singuri soluții la toate problemele lumii.
Casa Albă nu a dezvăluit dacă au fost încheiate acorduri sau planuri. Potrivit lecturii oficiale a întâlnirii, cei doi președinți „au făcut un schimb de opinii privind perspectivele asupra problemelor mondiale” și au discutat despre război.
Câteva luni mai târziu, publicația germană Bild a făcut o dezvăluire uluitoare, la 24 noiembrie, despre un presupus plan americano-german care urmărea să pună capăt războiului din Ucraina.
Citând o sursă anonimă, Bild a relatat că Statele Unite și Germania intenționează să încurajeze Ucraina să se angajeze în negocieri cu Rusia folosind o serie de transferuri de arme atent calibrate.
Potrivit Bild, cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Biden nu intenționează să exercite presiuni directe asupra președintelui Ucrainei, Zelenksy, pentru a se alătura negocierilor de pace.
Cei doi principali susținători în materie de arme și fonduri în Ucraina intenționează să furnizeze cantitatea și calibrul de arme potrivite pentru a permite Ucrainei să negocieze eficient, dar nu suficient pentru a-și elibera complet teritoriile.
„Zelensky trebuie să realizeze că lucrurile nu pot continua așa”, a declarat sursa pentru Bild.
„El ar trebui să se adreseze poporului ucrainean de bună voie și să explice că trebuie să înceapă negocierile”.
Germania și SUA se așteaptă ca, în cazul în care Ucraina și Rusia refuză să poarte negocieri oficiale, problema va rămâne înghețată și nu va exista niciun acord oficial.
„Este ca la Minsk, doar că fără Minsk”, a declarat o sursă Bild, referindu-se la acordurile de la Minsk din 2014 și 2015, care ar fi trebuit să pună capăt conflictului din Donbass, dar care, în schimb, au declanșat un conflict în estul Ucrainei care s-a întins până în 2023
Au existat rapoarte în presă care indică faptul că Occidentul intenționează să forțeze Ucraina să negocieze cu Rusia, chiar și prin cedarea de teritoriu, deoarece NATO și alianța occidentală… se confruntă cu dificultăți tot mai mari. Oficialii occidentali au negat aceste informații, declarând că Ucraina are ultimul cuvânt în negocierile de pace cu Rusia.
Președintele rus Putin a declarat că Rusia este pregătită să reia discuțiile și a dat vina pe Ucraina pentru lipsa negocierilor de pace.
Cu toate acestea, analiștii au observat că declarațiile lui Putin au avut ca scop creșterea presiunii asupra Occidentului pentru a forța Ucraina să se întoarcă la masa negocierilor.
Aceștia au subliniat că Putin și alți oficiali ruși au declarat în mod frecvent că Rusia este pregătită să discute încetarea conflictului și sugerează că obiectivul Rusiei rămâne acela de a câștiga teritoriu și de a răsturna guvernul ucrainean.
Potrivit estimărilor Centrului Belfer din cadrul Școlii Kennedy de la Harvard, Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean, cu excepția Crimeei, pe care a dobândit-o în 2014.
Putin susține că teritoriile cucerite fac acum parte din Rusia.
La rândul său, Ucraina s-a angajat să lupte până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul său, în ciuda apelurilor celor din interiorul Ucrainei pentru o abordare alternativă.
Deși președintele american Biden și alți lideri occidentali s-au angajat să sprijine Ucraina, există dezacorduri documentate în Congresul SUA cu privire la ajutorul acordat Ucrainei înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.
În plus, având în vedere că este probabil ca operațiunile militare ale Israelului în Gaza să continue, există îngrijorare cu privire la modul în care SUA ar aproviziona militar Ucraina și Israelul.
Așadar, acuzațiile lui Bild vin la momentul oportun. De altfel, ele contrastează cu un nou pachet de ajutor militar anunțat pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, în timp ce Kievul se pregătește pentru o nouă iarnă grea.
Ministerul german al Apărării a declarat la 23 noiembrie că, în cadrul unui acord de ajutor militar în valoare de peste 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari), Germania va furniza Ucrainei patru sisteme suplimentare de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM.
Sistemele vor fi disponibile începând cu anul 2025.
Potrivit ministerului, pachetul include mine antitanc ghidate, proiectile de artilerie, comunicații prin satelit, vehicule de deminare, vehicule aeriene fără pilot și sisteme de apărare cu drone și echipamente de război electronic.
După ce inițial a fost reticentă în a furniza arme, Germania a devenit al doilea mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a confirmat intenția de a crește ajutorul militar al Germaniei pentru Ucraina, ca răspuns la afirmațiile din presă potrivit cărora guvernul dorește să crească ajutorul la 8 miliarde de euro până în 2024.
Ministerul german al Apărării a precizat că, după ce personalul ucrainean își va finaliza pregătirea, echipamentele IRIS-T și un al doilea radar de supraveghere Patriot transferat în octombrie vor ajunge în Ucraina până la sfârșitul anului 2023.
De asemenea, Germania va sprijini și alte capacități ale coaliției în viitor.
Măsuri suplimentare vor fi luate în considerare la următoarea reuniune pe această temă, care este programată să aibă loc la Berlin în decembrie.
Ucraina primește cel de-al 51-lea transport de echipamente din stocul Departamentului Apărării sub administrația Biden.
Pachetul conține capacități îmbunătățite de apărare aeriană, muniție de artilerie, arme antitanc și alte echipamente. Pachetul de ajutor include un sistem HIMARS suplimentar.
SUA și aliații săi au furnizat peste 44 de miliarde de dolari în sprijinul pentru securitate, inclusiv tancuri de luptă europene și americane avansate, milioane de gloanțe, sisteme de apărare aeriană și s-au angajat să furnizeze avioane de luptă F-16.
Discuții despre această postare