Etichetare specială pe produsele din supermarketuri în cazul în care furnizorii au redus prețul cu cel puțin 5% și pentru cel puțin 6 luni.
Ministerul Dezvoltării a semnat noi măsuri de combatere a creșterii prețurilor, printre care se numără și plasarea de etichete speciale pe produsele din supermarketuri, ai căror furnizori au redus prețurile cu cel puțin 5% și pentru cel puțin 6 luni.
Este vorba despre inițiativa „Reducerea permanentă a prețurilor” cu marcaj special la raft, în cadrul căreia se prevede că întreprinderile vor trebui să informeze ministerul până la 30 noiembrie, iar prețul de referință pentru calcularea reducerii va fi prețul de la raft din 19 septembrie.
„Guvernul promovează trei noi măsuri în lupta împotriva scumpirii. De la sfârșitul lunii octombrie, consumatorii vor putea identifica pe rafturile supermarketurilor marcajele speciale de pe produsele la care furnizorii au redus prețul cu cel puțin 5% și pentru cel puțin 6 luni, venind astfel în sprijinul consumatorilor în această perioadă dificilă. În același timp, în conformitate cu angajamentul nostru de a efectua verificări amănunțite în toate etapele lanțului de aprovizionare, colectăm actualizări periodice de la supermarketuri cu privire la potențialele creșteri de preț la produsele de consum cheie. Construim un zid de protecție împotriva valului de scumpire care lovește societatea, luând măsuri inovatoare pe care nicio altă țară din Europa nu le-a luat. Susținem și vom continua să sprijinim familia greacă, în special pe cei mai vulnerabili, în toate modurile posibile”, a declarat ministrul dezvoltării, Costas Skrekas.
Totodată, pe lângă cele de mai sus, se adaugă cele 59 de categorii de produse pentru care anunțarea creșterilor de prețuri de către supermarketurile a căror cifră de afaceri anuală totală depășește 90.000.000 de euro și categoriile de produse din sectorul fructelor și legumelor (8 fructe și 33 de legume) pentru care anunțarea prețurilor de vânzare cu amănuntul la Ministerul Dezvoltării și apoi publicarea pe platforma e-katanalotis.gr.
Detalii privind noile măsuri pentru supermarketuri
În special, deciziile ministeriale prevăd următoarele:
- Inițiativa „Reducerea permanentă a prețurilor” cu etichetare specială.
Decizia ministerială relevantă descrie procedura de trimitere a documentelor de angajament din partea întreprinderilor producătoare sau angro de produse de consum către Ministerul Dezvoltării, precum și etichetarea specifică a produselor care participă la inițiativă.
Întreprinderile producătoare sau angro de produse de consum care participă la inițiativa „Reducerea permanentă a prețurilor” trebuie să trimită angajamentul scris către Ministerul Dezvoltării până la 30 noiembrie 2023. Prețul de referință pentru calcularea reducerii va fi prețul de la raft din data de 19/9/23.
Se stipulează că supermarketurile vor trebui să plaseze un marcaj special pe raftul produselor cu preț redus care poartă etichete și specificații specifice, așa cum este descris în noua decizie ministerială.
Unitatea interdepartamentală de control al pieței (IMCA) este departamentul competent pentru a impune sancțiuni în cazul în care o companie declară în mod fals că a efectuat o reducere de preț.
- Obligația supermarketurilor de a notifica Ministerul Dezvoltării cu privire la creșterile de prețuri la produsele necesare pentru un trai decent sau la produsele cu cerere mare.
Decizia ministerială definește categoriile de produse pentru care este obligatorie notificarea creșterilor de prețuri de către supermarketurile a căror cifră de afaceri anuală totală depășește 90 000 000 EUR și descrie procedura de transmitere a acestora către Ministerul Dezvoltării.
Notificările privind orice majorare de preț pentru produsele esențiale pentru un trai decent sau pentru produsele cu cerere mare vor fi trimise la Ministerul Dezvoltării în fiecare marți până la ora 15:00.
În cazul în care partea responsabilă ascunde, falsifică sau nu furnizează datele, se aplică o amendă de 50.000 de euro de către Unitatea interdepartamentală de control al pieței (D.I.M.E.A.).
Acestea sunt următoarele categorii de produse:
- 1 Ρύζι
- 2 Ψωμί για τoστ
- 3 Ψωμί φραντζόλα
- 4 Φρυγανιές
- 5 Μακαρόνια τύπου σπαγγέτι
- 6 Αλεύρι
- 7 Όσπρια
- 8 Πάριζα
- 9 Γαλοπούλα (αλλαντικά)
- 10 Κατεψυγμένα ψάρια
- 11 Νωπό χοιρινό
- 12 Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
- 13 Νωπό μοσχάρι
- 14 Γάλα φρέσκο πλήρες
- 15 Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
- 16 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
- 17 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
- 18 Γάλα εβαπορέ
- 19 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
- 20 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
- 21 Τυρί φέτα
- 22 Λευκό τυρί
- 23 Τυρί γκούντα
- 24 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
- 25 Χυμός τομάτας διατηρημένος
- 26 Αυγά
- 27 Μαργαρίνες
- 28 Βούτυρο
- 29 Ελαιόλαδο
- 30 Ηλιέλαιο
- 30 Κατεψυγμένα λαχανικά
- 31 Λευκή ζάχαρη
- 32 Γλυκαντικές οσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
- 33 Προϊόντα βρώμης
- 34 Κρέμα βρεφικής ηλικίας
- 35 Γάλα βρεφικής ηλικίας
- 36 Ελληνικός καφές
- 37 Στιγμιαίος καφές
- 38 Γαλλικός καφές
- 39 Χυμός πορτοκάλι
- 40 Αναψυκτικά
- 41 Μπύρα
- 42 Νερό
- 43 Σοκολάτες
- 44 Καύσιμες ύλες (καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες)
- 45 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη- όχι ταμπλέτες)
- 46 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών-χλωρίνες
- 47 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
- 48 Χαρτί κουζίνας
- 49 Χαρτί υγείας
- 50 Οδοντόκρεμες
- 51 Σερβιέτες ή ταμπόν
- 52 Σαμπουάν
- 53 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
- 54 Πάνες ακράτειας
- 55 Πάνες για μωρά
- 56 Μωρομάντηλα
- 57 Σαμπουάν για μωρά
- 58 Τροφές για σκύλους
- 59 Τροφές για γάτες
- Obligația de notificarea prețurilor de vânzare cu amănuntul ale produselor din fructe și legume.
Prin decizie ministerială se precizează categoriile de produse din fructe și legume pentru care este obligatorie notificarea prețurilor de vânzare cu amănuntul către Ministerul Dezvoltării.
Discuții despre această postare