Autoritatea de Reglementare pentru Deșeuri, Energie și Apă a ales trei categorii de tarife la energia electrică, cu coduri de culori corespunzătoare, pentru a le diferenția de la 1 ianuarie 2024, când va expira cadrul de urgență introdus în vara anului 2022 din cauza crizei energetice.
Decizia, care a fost publicată după încheierea consultărilor relevante, prevede în special următoarele categorii de tarife:
Fixă pe întreaga durată a contractului, marcată cu albastru.
Variabila cu prețul anunțat fie înainte de punerea sa în aplicare (de exemplu, prețul pentru luna ianuarie va fi anunțat la 1 ianuarie), fie aritmetic (în același exemplu, prețul pentru luna ianuarie va fi finalizat până la două luni după luna de consum, adică până în martie), marcată cu verde. În același cadru (marcat, de asemenea, cu verde), vor fi incluse produsele cu preț mixt, al căror preț va fi anunțat fie în prima zi a lunii următoare lunii de aplicare, fie în prima zi a celei de-a treia luni următoare lunii de aplicare.
Produse de facturare dinamică, care pot fluctua chiar și în timpul zilei și care sunt oferite doar consumatorilor care au un contor inteligent. Acestea vor fi marcate cu portocaliu.
Noul regim succede cadrului excepțional în vigoare de anul trecut din cauza crizei energetice, care includea plafonarea prețurilor de compensare pentru centralele electrice, suspendarea clauzei de indexare și anunțarea prețurilor cu amănuntul în vigoare în fiecare lună până la data de 20 a lunii precedente. Acest regim a fost prelungit și va rămâne în vigoare până la 31 decembrie.
Modificarea contractelor de furnizare
Potrivit RAEAY, expirarea măsurilor excepționale va conduce la o modificare amplă, dar substanțială, a contractelor de furnizare, indiferent dacă acestea au fost încheiate înainte de aplicarea măsurilor în cauză sau pe durata acestora. Autoritatea precizează că furnizorii trebuie să își anunțe clienții cu privire la condițiile modificate prin intermediul unei scrisori separate, tipărite sau electronice:
- a contractului de furnizare până la 1 noiembrie 2023 și să suporte sarcina probei
- îndeplinirii la timp a obligației menționate anterior.
De asemenea, se precizează că precogniția înlocuiește cerința din Codul de furnizare privind consimțământul expres al consumatorului în cazul în care acesta nu se opune.
Reglementarea legislativă solicitată de furnizori
Surse din rândul furnizorilor au declarat pentru ΑΠΕ-ΜΠΕ că ar fi utilă adoptarea unei reglementări legislative relevante, astfel încât să nu apară litigii juridice, de exemplu, cu privire la aplicarea Codului de furnizare sau la regimul care va guverna contractele semnate recent și aflate în vigoare.
Discuții despre această postare