Un rezultat pozitiv pentru Ucraina este greu de imaginat chiar și în scenariul puțin probabil al unei înfrângeri a Rusiei pe câmpul de luptă, consideră Institutul Claremont
Războiul este un dezastru din toate punctele de vedere…
Vladimir Putin a fost primul care a observat că Occidentul este dispus să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean.
Acum se pare că așa este – Ucraina a rămas fără… ucraineni, sau cel puțin i-a epuizat pe cei dispuși să moară pentru țara lor, constată o nouă analiză a Institutului Claremont.
Ucraina duce lipsă de tineri, fertili și productivi.
Când Rusia și-a invadat vecinul în februarie 2022, mass-media a evidențiat povești despre ruși huligani și criminali și ucraineni eroici.
Legenda „Fantomei de la Kiev”, pilotul misterios care distruge legiuni de avioane de luptă rusești – dezmințită în cele din urmă ca fiind propagandă – a creat așteptări privind un triumf rapid pentru cei defavorizați.
Mulți ucraineni s-au oferit voluntari în primele zile ale războiului.
Dintre cei 6,1 milioane care trăiesc în străinătate, unii s-au întors pentru a-și apăra țara.
Legea marțială a fost impusă rapid, interzicând militarilor competenți să treacă granița.
În această națiune post-sovietică, care îmbătrânește rapid, vârsta militară a fost stabilită de la 18 la 60 de ani.
La fel, evitând mass-media atât din Ucraina, cât și din Rusia, New York Times a descris canale populare de Telegram care au alertat abonații cu privire la locațiile în timp real ale ofițerilor de recrutare care făceau apeluri pe străzile orașelor ucrainene.
O întorsătură interesantă a instrumentelor de evitare a recrutării în timp real a fost o postare din martie 2023 pe un canal cenzurat și ultrapatriotic Kharkiv Live care recomanda acest tip de chat de grup celor peste jumătate de milion de abonați ai săi.
Sentimentele naționaliste, după cum s-a dovedit, nu se traduc neapărat prin dorința de a lua armele – sau chiar prin sprijin pentru mobilizarea în masă.
Un sondaj recent a arătat că doar 6% dintre respondenții din Harkov intenționează să se înroleze dacă situația se va deteriora.
Acest număr este cel mai mic din țară, dar alte regiuni nu sunt cu mult în urmă.
Kievul, de exemplu, se situează la 12%.
Deoarece acesta este un sondaj realizat pe timp de război într-o țară aflată sub legea marțială, concluziile sunt deosebit de interesante.
În urmă cu câteva săptămâni, V. Zelensky a recunoscut problema corupției din forțele armate și a demis toți șefii regionali de recrutare.
El intenționează să îi înlocuiască cu „luptători care au trecut pe front sau care nu pot fi în tranșee pentru că și-au pierdut sănătatea, și-au pierdut membrele, dar și-au păstrat demnitatea și nu au cinism”.
Este un sentiment drăguț, dar ridică suspiciuni că luptătorii care se întorc în țară sunt destul de cinici în multe privințe, mai ales când vine vorba de modul în care se desfășoară operațiunile în țara lor.
Demisia de săptămâna trecută a ministrului apărării Oleksii Reznikov, după scandalurile de corupție militară larg mediatizate, ar trebui să fie un indiciu că problema este mai mare decât cea a șefilor de recrutare.
Explicația oficială a lui Zelensky, conform căreia țara caută „noi abordări”, echivalează cu o recunoaștere a eșecului.
Ucraina insistă acum să regrupeze pe toată lumea.
Deoarece un număr mare de bărbați care erau eligibili pentru recrutare au fugit în străinătate – 163 287 trăiesc numai în Germania – aceștia trebuie extrădați.
Polonia a început deja procesul de deportare a ucrainenilor înapoi în țară pentru a umple tranșeele.
În plus, Ministerul Apărării a aprobat noi reguli de recrutare, conform cărora bărbații care suferă de dizabilități, de la afecțiuni ale sistemului nervos cu evoluție lentă până la tulburări de sângerare, sunt acum eligibili pentru recrutare.
Moralitatea și eficiența acestui tip de armată sunt discutabile.
Sfârșitul
Cu puțin timp înainte de sfârșitul războiului, este puțin probabil ca ucrainenii să se răzgândească în privința cursului lor.
Ucraina nu-și face publice victimele, dar multe videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare arată morminte noi și întinse sub steaguri naționale.
Cea mai recentă estimare oficială a SUA este de 70.000 de morți și 150.000 până la 200.000 de răniți din 5,5 milioane de bărbați de vârstă militară – mai mulți morți în 18 luni decât au pierdut SUA în războiul din Vietnam.
Potrivit furnizorului medical german Ottobock, care produce proteze, numărul amputaților se ridică acum la 50.000.
Într-o subestimare tipic germană, Ottobock adaugă că numărul real este probabil mai mare, deoarece este nevoie de timp pentru a procesa cazurile.
Între timp, Ucraina se pregătește pentru 1,5 milioane de persoane cu handicap.
Voluntarii care au răspuns apelului la începutul războiului erau probabil idealiști și educați.
Dar, potrivit datelor, bărbații care evadează din armată sunt bogați și au relații, sunt educați și locuiesc în centre mari de populație.
Cei atrași acum în luptă sunt săraci și din mediul rural.
Cea mai mare pierdere pentru țară a fost plecarea femeilor și a copiilor.
După fuga refugiaților și anexarea regiunilor din sud-estul țării, populația Ucrainei a scăzut de la 42 la aproximativ 30 de milioane de locuitori.
Femeile din Kiev și Harkov, cele mai mari și mai dezvoltate orașe din Ucraina, sunt cele mai susceptibile de a fi părăsit țara.
Aceste femei sunt tinere și de vârstă mijlocie, au diplome de studii superioare și copii.
Potrivit unui articol din ziarul italian Corriere de la Serra, refugiații educați au reușit să găsească locuri de muncă în străinătate, iar copiii lor studiază acolo.
Unele familii se destramă.
Este îndoielnic că se vor întoarce după război.
Este mai probabil ca soții lor, la fel de bine educați, să li se alăture.
Având în vedere rata foarte scăzută a natalității din Ucraina înainte de război, pierderea a milioane de copii și de femei aflate la vârsta fertilă ar putea fi catastrofală.
La fel și daunele aduse teritoriului ucrainean și patrimoniului cultural, atât rusesc, cât și ucrainean.
Cea mai mare realizare de până acum a Ucrainei în război a fost ștergerea metodică a oricărei referințe vizibile la cultura rusă din peisajul său – începând cu monumentele poetului rus de referință Alexandru Pușkin și continuând cu lista personalităților literare și culturale.
Ucraina are o tradiție istorică de războinici – curajul cazacilor este legendar.
Dar Ucraina de astăzi este urbană, locuitorii nomazi din stepă nu mai există.
Prea mulți au fost pierduți în tranșee, iar alte pierderi sunt greu de acceptat pentru oamenii obișnuiți.
Un rezultat pozitiv pentru Ucraina este greu de imaginat chiar și în scenariul puțin probabil al unei înfrângeri a Rusiei pe câmpul de luptă, conchide Institutul Claremont.
Discuții despre această postare