Comisia Europeana anunta crearea unui grup de lucru comun cu Grecia, care se afla in prag de faliment si prezumtiv nu-si poate plati ratele scadente in iunie, catre Fondul Monetar International. Anuntul a fost facut in 21 Mai, cu prilejul vizitei la Atena a comisarului european Corina Cretu.
Comisia de lucru are sarcina gestionarii actiunii in vederea absorbirii sumei de doua miliarde de euro, din Fondurile de Coeziune. Prin aceste fonduri, statele UE isi platesc „cotizatia” catre UE, care apoi le redistribuie intre statele membre ale Uniunii Europene. Cele doua miliarde se refera la perioada 2007-2013, insa se prefigureaza si alte peste 20 de miliarde de euro, aferente perioadei 2014-2020.
In
comunicatul oficial de presa al CE se specifica: „S-a decis astazi, cu ocazia vizitei oficiale in Grecia a comisarului pentru politica regionala, Corina Cretu, crearea un grup de lucru comun intre Comisie si autoritatile elene, pentru a ajuta Grecia la imbunatatirea capacitatii de implementare a Fondurilor Europene Structurale si de Investitii, profitand de oportunitatile investitionale prin consolidarea capacitatii administrative”.
„Ne-am angajat sa sprijinim Grecia in eforturile sale de a reconstrui economia si de a reveni la cresterea ei”, a declarat comisarul roman Corina Cretu. „Fondurile Structurale si de Investitii europene sunt vitale atat in a raspunde azi nevoilor urgente ale populatiei din Grecia, cat si in a deschide calea pentru prosperitatea viitoare a tarii. Vom lucra cu Grecia mana in mana pentru a face cat mai multe cu aceste fonduri europene, avand in inima binele si interesele cetatenilor greci”, a adaugat ea.
Ministrul Economiei, infrastructurii, pentu afaceri maritime și turism din Grecia, Georgios Stathakis, a spus: „Lucram cu toata viteza, pentru a asigura o tranzitie lina intre cele doua perioade de programare si vom face tot posibilul, pentru a nu pierde niciuna dintre resursele disponibile, din actuala perioada de programare.”
Grecia mai are inca insemnate fonduri ale politicii de coeziune, din perioada de programare 2007-2013, disponibile pana la sfarsitul acestui an. „In scopul de a asigura punerea in aplicare eficienta, am decis sa lucram impreuna, pentru a veni cu solutii personalizate si pentru a directiona investitiile acolo unde sunt ele cele mai necesare, intr-un mod rapid si strategic”, se arata in comunicatul CE.
„Asistenta tehnica va juca un rol-cheie în canalizarea mai eficienta si mai orientata a investitiilor. Acest grup de lucru mixt va aduce, de asemenea lectii valoroase pentru ca Grecia sa foloseasca solid 20,6 miliarde de euro fonduri europene structurale si de investitii alocate in perioada de programare 2014-2020”, se mai precizeaza in comunicat.
Ce intelegem din aceasta: ca Grecia n-a absorbit aceste fonduri care ii stateau la dispozitie pana acum doi ani. Si ca, se pare, absorbtia lor poate avea loc si retroactiv. „Aceasta ar contrazice orice politica bugetara responsabila“, considera publicatia economica
Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
„Insa fiindca asupra acestor fonduri oricum n-are nimeni o privire de ansamblu, iar termenele de sase ani pentru programe nu pot fi nici ele controlate, se pare ca este posibil sa ii fie strecurata Greciei o finantare intermediara, pentru a se accelera ajungerea la o intelegere cu UE in problema crizei datoriilor“, mai considera sursa citata.
Desi in comunicatul CE nu se specifica cele doua miliarde, suma ar fi fost confirmata de Jakub Adamowicz, purtator de cuvant pentru politica regionala, de la Bruxelles, pentru publicatia germana. In fapt, suma nu ar fi noua. Ea a fost „descoperita“ ca nefolosita, acum trei luni. In martie 2015 avea loc si o intalnire intre greci si Angela Merkel, Mario Draghi, François Hollande. Destinatia fondului ar fi fost „pentru dezvoltare“.
Insa președintele CE, Jean-Claude Juncker, a declarat la Bruxelles, ca in Grecia are loc „o criza umanitara“ si, prin urmare, trebuie intervenit concret. Juncker i-a cerut lui Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisarului European pentru Euro si Dialog Social sa conceapa un plan prin care Grecia ar putea absorbi acesti bani in cele mai bune conditii.
Cele doua miliarde sunt o picatura intr-un ocean, caci datoriile Greciei catre UE, BCE si FMI sunt evaluate la 240 de miliarde, iar riscul neplatii lor nu apasa doar tara, ci si contribuabilul european. O transa imediata, de 1,6 miliarde de euro, trebuie platita de guvernul grec in 5 iunie. Fara plata acestei transe, FMI-ul nu deblocheaza un nou credit de ajutorare, de 7,2 miliarde de euro.
Sa fie cele doua miliarde descoperite in „pusculita UE” pentru Grecia un gir financiar pentru ca Grexitul (iesirea Greciei din Eurozona) sa fie inca o data evitat? E greu de spus, intr-un context in care „ping-pong-ul” bani contra reforme se joaca cu Grecia de cativa ani si culisele jocului se stiu doar „mai sus”. Conform informatiilor Focus-de, in seara zilei de duminica a fost planificata o teleconferinta de o ora intre premierul grec Alexis Tsipras, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei, Francois Hollande.
sursa: hotnews
Post Views: 373
Discuții despre această postare