Eșecul preconizat al contraofensivei ucrainene determină SUA să facă o întoarcere de 180 de grade.
Washingtonul nu intenționează să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice (ATACMS), dezvăluie Washington Post, citând oficiali americani.
Potrivit oficialilor, „administrația Biden nu va trimite rachete militare cu rază lungă de acțiune Ucrainei, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea politicienilor americani și a rugăminților guvernului ucrainean”.
Ziarul american subliniază că „frustrarea față de ritmul lent al contraofensivei Ucrainei împotriva forțelor rusești înrădăcinate și tonul ambivalent recent al președintelui Biden au dus la speculații răspândite că rachetele vor urma în curând calea altor sisteme de armament american”.
Îngrijorare cu privire la gradul de pregătire a armatei americane
Cu toate acestea, oficiali ai Pentagonului și ai administrației americane care au cunoștință de această problemă au declarat pentru ziar că „nu a existat nicio schimbare în politica americană și nicio discuție substanțială pe această temă de luni de zile”.
Potrivit acelorași oficiali, Pentagonul consideră că Kievul „are alte nevoi mai presante decât ATACMS și este îngrijorat de faptul că trimiterea unui număr suficient de aceste sisteme în Ucraina pentru a face diferența pe câmpul de luptă ar submina serios pregătirea SUA pentru alte potențiale conflicte”.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, declarase anterior că Washingtonul poartă discuții cu Kievul despre posibile livrări de ATACMS, dar că nu s-a luat încă nicio decizie.
Numărul de ATACMS din stocul american este stabil, în așteptarea înlocuirii lor cu rachete Prism de generație următoare, cu rază de acțiune mai mare, care ar trebui să fie livrate la sfârșitul anului 2023.
Lockheed Martin construiește în continuare 500 de ATACMS în fiecare an, dar toată această producție este destinată vânzării către alte țări.
Dorința arzătoare a regimului Zelensky
Ucraina a declarat că ATACMS, cu o rază de acțiune de 305 kilometri, sunt necesare pentru a distruge posturile de comandă și zonele de sprijin logistic aflate mult în spatele liniilor de front rusești.
„Fără arme cu rază lungă de acțiune, este dificil nu numai să se desfășoare o misiune ofensivă, ci și să se desfășoare o operațiune defensivă”, a declarat Zelensky în cadrul unei conferințe de presă din 7 iulie de la Praga.
ATACMS ar permite forțelor ucrainene să țintească cele mai îndepărtate zone din Crimeea anexată de Rusia de la actualele lor linii de front, inclusiv podul Kerch, lung de 19 kilometri, și baza navală rusă de la Sevastopol. Întrebat la Forumul de securitate de la Aspen ce se află în fruntea listei nevoilor de securitate ale Ucrainei, Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al lui Zelensky, a declarat: „Răspunsul meu va fi foarte simplu.
În acest moment, este foarte clar și de înțeles.
Avem nevoie și așteptăm decizii cu privire la ATACMS”.
Kievul a solicitat sute de astfel de rachete.
Ucraina a făcut apel la susținătorii săi din Congres – mulți dintre ei au vizitat Kievul s-au întâlnit în altă parte cu Zelensky și cu alți oficiali guvernamentali ucraineni – iar congresmenii americani trimit cereri insistente administrației Biden pentru a aproba transferul de rachete.
În iunie 2023, Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a inclus fonduri pentru desfășurarea ATACMS în Ucraina în proiectul său de lege privind creditele pentru apărare, iar Comisia pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție bipartizană care solicită Statelor Unite să furnizeze rachetele „imediat”.
La începutul lunii iulie, senatorii republicani James E. Risch și Roger Wicker, care fac parte din comisiile Senatului pentru relații externe și pentru servicii armate, au subliniat că transferul ATACMS, împreună cu munițiile cu dispersie și avioanele F-16, este „esențial pentru succesul Ucrainei”.
Începând din 2022, comandamentul american invocă diverse motive pentru întârzierea desfășurării acestora.
Inițial, refuzul s-a axat pe îngrijorarea că Ucraina ar putea lansa rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc, escaladând conflictul într-o confruntare SUA-Rusia.
Chiar și furnizarea de arme, a declarat public Moscova, ar depăși linia roșie pe care a stabilit-o.
Discuții despre această postare