Germania şi Franţa au respins miercuri seara informaţiile că acordul cu Grecia privind noul program de reformă este iminent, iar directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus joi, la o televiziune germană, că mai sunt multe de făcut înainte de deblocarea programului de finanţare.
Delegaţii prezenţi la reuniunea miniştrilor de Finanţe din G7 de la Dresda s-au abătut de la programul oficial al întâlnirii pentru a respinge afirmaţiile oficialilor greci că acordul este aproape, ei cerând eforturi mai mari pentru rezolvarea blocajului. La reuniune participă reprezentanţi ai celor trei instituţii creditoare ale statului elen, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, precum şi ministrul danez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care prezidează şedinţele omologilor săi din zona euro, relatează Bloomberg.
„Negocierile dintre cele trei instituţii şi guvernul elen nu au progresat prea mult, deocamdată”, a declarat ministrul de Finanţe german Wolfgang Schaeuble, miercuri seara târziu, el adăugând că este întotdeauna destul de surprins când oficialii eleni afirmă cu acordul este aproape.
Schaeuble şi preşedintele băncii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, găzduiesc reuniunea G7 la care participă omologii lor din Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite. La reuniune participă şi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE Mario Draghi şi comisarul european pentru Economie şi Finanţe, Pierre Moscovici.
Şefa FMI Christine Lagarde a declarat joi, la televiziunea germană ARD, că mai sunt multe de făcut înainte ca Grecia şi creditorii internaţionali să ajungă la un acord referitor la reforme care să deblocheze programul de ajutor financiar de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro.
„Lucrăm la o soluţie pentru Grecia şi nu pot spune că am obţinut rezultate substanţiale”, a arătat Lagarde.
Ea a spus că lucrurile au progresat, dar mai sunt multe de făcut, şefa FMI adăugând că crede că Grecia îşi va respecta angajamentele.
Oficialii din Grecia şi creditorii internaţionali sunt blocaţi de patru luni în negocierile referitoare la noile măsuri de reformă necesare. În lipsa unui acord, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată în următoarele câteva săptămâni.
În luna iunie, statul elen trebuie să plătească FMI datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro, din care 312 de milioane de euro pe 5 iunie.
Surse citate de Reuters au afirmat miercuri că Grecia şi creditorii internaţionali au început elaborarea unui acord tehnic.
„În cadrul Grupului Bruxelles, miercuri au început procedurile de elaborare a unui acord tehnic”, a declarat un oficial european, precizând că premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, va fi în legătură permanentă cu liderii altor ţări europene.
Potrivit oficialului citat, acordul tehnic va evita introducerea unor condiţii precum diminuarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor, dar va include reformarea sistemului Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi o ţintă minimă privind deficitul bugetar.
„Mai rămâne problema diferenţelor de poziţii între instituţii”, a explicat oficialul citat, referindu-se la Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.
„Dacă nu ar fi fost necesar un acord cu FMI, documentul ar fi fost semnat deja”, a spus oficialul citat.
Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat marţi că Grecia va plăti, pe 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorată Fondului Monetar Internaţional, precizând că, până atunci, se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.
sursa: gamdul
Discuții despre această postare