Consumatorii vor putea să treacă la un tarif variabil și după 1 octombrie, când măsurile excepționale implementate anul trecut pentru a face față crizei energetice vor fi abolite și vor fi puse la dispoziția consumatorilor patru categorii de tarife (variabile sau fixe).
În plus, orice modificări ale contractelor care se vor aplica de la această dată, în comparație cu regimul anterior (de dinaintea crizei), vor trebui să fie comunicate consumatorilor printr-o scrisoare din partea furnizorului lor.
Aceste măsuri sunt propuse de Autoritatea de Reglementare pentru Deșeuri, Energie și Apă în cadrul unei consultări lansate ieri în vederea pregătirii revenirii la normalitate a pieței de energie electrică. Reamintim că printre măsurile de urgență impuse în timpul crizei se numără suspendarea clauzei de ajustare a tarifelor, precum și impunerea unui plafon pentru compensarea producătorilor de energie electrică.
Ce se schimbă
Propunerile Autorității pentru cadrul de protecție a consumatorilor de energie electrică începând cu 1 octombrie includ, printre altele:
- Consumatorii au dreptul de a-și alege liber furnizorul. Procedura de schimbare a furnizorului nu impune nicio povară financiară pentru consumatorii casnici și întreprinderile mici. Furnizorilor de energie electrică nu li se permite să impună o taxă de reziliere a contractului clienților finali care reziliază în mod voluntar contractele de furnizare de energie electrică la preț variabil înainte de expirarea contractului. Orice impunere a unei clauze de reziliere anticipată în cadrul unui plan de furnizare a energiei electrice la preț variabil este considerată abuzivă.
- Emiterea facturilor de consum de către furnizori este gratuită. Taxele pentru trimiterea facturilor tipărite sunt complet ilegale.
- În cazul în care, la finalul măsurilor excepționale, termenii Contractelor de furnizare a energiei electrice care au fost suspendate fără nicio măsură sunt reluate, Furnizorii de energie electrică nu sunt obligați să își informeze Clienții. În cazul în care tariful sau alți termeni cheie ai Contractului de furnizare sunt modificați, Furnizorii trebuie să informeze Clienții cu 60 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificărilor, adică cel târziu până la 31 iulie 2023. Notificarea se face printr-o scrisoare care poate fi inclusă în același plic cu factura de consum trimisă în luna iulie, dar într-un document separat de cel al facturii.
După expirarea regimurilor excepționale, categoriile tarifare anterioare revin la cele anterioare, și anume fix, variabil cu notificare prealabilă a prețului, variabil cu notificare ex-post a prețului și dinamic pentru cei care au contoare inteligente.
Toate tarifele vor continua să fie afișate pe site-ul autorității și pe instrumentul de comparare a prețurilor.
Consultarea se va desfășura până lunea viitoare, 19 iunie.
Discuții despre această postare