Prin decizia ministrului adjunct al Muncii și Afacerilor Sociale, Panos Tsakloglou, și în baza prevederilor Legii 4670/2020, contribuțiile liber-profesioniștilor la EFKA sunt ajustate în funcție de inflație (9,6%).
Pe baza inflației anuale (9,6%) din 2022, contribuțiile de asigurare ale liber-profesioniștilor la EFKA sunt ajustate retroactiv de la 1 ianuarie 2023. Astfel, un liber-profesionist cu cea mai mică categorie de asigurare care a plătit anul trecut 220 de euro (cu contribuția de 10 euro pentru șomaj) va plăti de acum încolo 240 de euro, adică o creștere de 20 de euro anul acesta. Sumele pentru celelalte 5 categorii de asigurări cresc, de asemenea, în mod corespunzător.
Noile contribuții sunt mai mari decât cele de anul trecut, dar mai mici decât contribuțiile bazate pe venit care s-au aplicat în perioada 2017-2019. De exemplu, un liber-profesionist cu un venit anual de 20.000 de euro, care, conform legii Katrougalos, plătea inițial 449 de euro pe lună, iar anul trecut a plătit 220 de euro cu categoriile de asigurări, va plăti de acum încolo 240 de euro. Se remarcă faptul că peste 80% dintre liber-profesioniști au ales categoria de asigurare inferioară.
Noile contribuții se vor aplica de la 1 ianuarie 2023 și sunt clasificate în șase clase diferite. Persoanele asigurate sunt libere să aleagă clasa de contribuții pe care o vor plăti. În același timp, prin decizia conducerii EFKA, posibilitatea de a alege o clasă de asigurare a fost prelungită până la 12 februarie 2023 (trebuie reamintit că termenul relevant va expirat mâine, 31 ianuarie).
Sumele preconizate ale categoriilor de asigurare pentru plata contribuției lunare de asigurare pentru pensia principală a lucrătorilor independenți și a persoanelor care desfășoară activități independente asigurate prin e-EFKA se majorează cu 9,645262611330377% și sunt următoarele:
Categoriile de asigurare ale persoanelor asigurate ale fostului OGA sunt următoarele:
Categorii de asigurări de sănătate și contribuții de sănătate
Sumele prognozate ale categoriilor de asigurări pentru plata contribuției lunare de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități independente și pentru asistența medicală a asiguraților din fostul OGA se majorează cu 9,64526262611330377% și sunt următoarele:
Categorii de asigurare și contribuții ale ramurii de prestații forfetare
Dispozițiile alin. 2.c al art. 35 din Legea 4387/2016 cuantumurile categoriilor de asigurați pentru plata contribuției lunare de asigurare pentru prestațiile forfetare lunare ale persoanelor care desfășoară activități independente, ale persoanelor care desfășoară activități independente și ale tuturor avocaților independenți și ale inginerilor și asistenților medicali salariați, asigurați înainte și după 01.01.1993 la Sucursala de prestații forfetare a e-FSF se majorează cu 9,64526262611330377% și se formează după cum urmează:
Categorii de asigurări și contribuții suplimentare de sucursale
Prevederile de la alin. 3 al art. 97 din Legea nr. 4387/2016, cuantumurile categoriilor de asigurare pentru plata contribuției lunare de asigurare pentru asigurarea suplimentară a persoanelor care desfășoară activități independente, liber-profesioniști, avocați independenți și ingineri salariați din cadrul Sucursalei de asigurări suplimentare de la e.F.K.A. și T.E.K.A. se majorează cu 9,64526262611330377% și se formează după cum urmează:
Necesitatea de adaptare
Potrivit Ministerului Muncii, ajustarea contribuțiilor în fiecare an este necesară din următoarele motive:
În primul rând, pentru că ignorarea inflației în ceea ce privește contribuțiile va duce, cu certitudine matematică, la pensii mai mici. Fără un mecanism de ajustare a contribuțiilor, am conduce la o devalorizare a valorii contribuțiilor, subminând pensiile viitoare ale membrilor, mai ales în perioade de presiuni inflaționiste intense, cum este cea pe care o trăim. Din acest motiv, orice sistem de contribuții are un mecanism de revalorizare a acestora pentru a se asigura că au o valoare reală.
În al doilea rând, pentru că pensiile actualilor pensionari sunt acoperite într-o măsură semnificativă de contribuțiile membrilor activi. Sistemul nostru de pensii este un sistem de tip „pay-as-you-go”, așa cum se întâmplă în general în Europa, ceea ce înseamnă că pensiile actualilor pensionari sunt acoperite într-o mare măsură de contribuțiile membrilor activi. Orice ajustare a pensiilor ar trebui să fie acoperită prin contribuții corespunzătoare la fondurile de securitate socială. În caz contrar, sistemul de pensii va intra din nou într-un cerc vicios al deficitelor în creștere, cu riscuri evidente pentru sustenabilitatea sa.
În al treilea rând, pentru că sistemul nostru de securitate socială trebuie să funcționeze în termeni de echitate și de distribuire proporțională a sarcinii pe baza capacităților fiecărei persoane asigurate. Paradoxul actual este acela că contribuțiile pentru pensia principală a lucrătorilor independenți care optează pentru prima categorie de asigurare (mai mult de 8 din 10 aleg această categorie) sunt mai mici decât cele plătite de salariații plătiți cu salariul minim! Concret, în 2022, contribuția lunară pentru pensie și sănătate pentru persoanele care nu sunt angajate în prima categorie de asigurare era de 210 euro pe lună. În mod corespunzător, contribuțiile unui angajat plătit cu salariul minim au fost anul trecut (după dubla majorare a salariului minim) de 225,4 euro pe lună (cu o reducere pentru 14 salarii). Cu alte cuvinte, este posibil ca un angajator să plătească mai puțini bani pentru propriile contribuții decât contribuțiile corespunzătoare unui angajat care este plătit cu salariul minim!
Ministrul adjunct al Muncii și Afacerilor Sociale, Panos Tsakloglou, a subliniat că „potrivit legii actuale, contribuțiile pentru clasele de asigurare a lucrătorilor independenți și a celor care desfășoară activități independente pentru anii 2023 și 2024 se majorează cu rata de variație a indicelui general mediu anual al modificării salariilor din anul precedent, adică 9,6% pentru anul în curs, potrivit ELSTAT.
Discuții despre această postare