Posibil. Dar poate nu. Să vedem…Grecia a anunţat ieri la Bruxelles prin Yannis Varoufakis, altădată foarte revendicativul ministru de Finanţe al stângii extremiste şi revoluţionare, mai are doar două săptămâni până să intre în colaps: „Problema lichidităţilor este teribil de urgentă…în termeni de calendar, vorbim despre următoarele două săptămâni“.
Eşecul negocierilor cu creditorii europeni şi cei internaţionali este evident, chiar dacă guvernul grec, în disperare de cauză, a promis trimiterea către FMI a 750 milioane de euro, o tranşă a datoriei ţării faţă de această instituţie. Doar un segment neînsemnat în comparaţie cu totalitatea datoriilor externe contractate de Grecia faţă de instituţii internaţionale, europene, creditori state-naţionale sau organisme bancare. În clar, peste două săptămâni doar. Grecia va fi incapabilă să achite salariile şi pensiile lunare, trimiţând o undă de şoc cumplită şi devastatoare prin rapiditatea sa la nivelul întregii economii naţionale – este vorba despre o sumă de 2,5 miliarde de euro pe care Grecia nu-i are şi, cel puţin în acest moment, nimeni nu mai vrea să rişte să-i arunce în puţul fără fund al economiei falimentare a Greciei.
Sigur că toată lumea face eforturi, se discută începând cu 20 februarie despre reformele strict necesare care ar trebui să deblocheze maşinăria economică a Greciei, dar rezultatele sunt absolut nule, de unde şi îndepărarea accelerată a speranţei grecilor de a obţine la timp „colacul de salvare”, unul dintre multele pentru care au stat cu mâna întinsă la toate uşile decidenţilor politici ai lumii, adică o a doua tranşă de împrumut de la FMI şi UE în valoare de 7,2 miliarde euro. Bani care ar fi trebuit să ajungă încă din septembrie anul trecut şi pe care creditorii, cu lecţia grecească de acum învăţată, refuză să-i deblocheze fără garanţiile necesare: adică nu vorbe, ci începerea reformelor dure în organizarea şi funcţionarea pieţei muncii, a funcţionării administraţiei etc.
Asta în contextul în care, simţind ce se apropie, grecii înşişi (dar nu şi politicienii pe care i-au ales) par să-şi schimbe radical opţiunile faţă de ceea ce era prezentat drept „dictatura economică occidentală”. Astfel, într-un sondaj publicat duminică de revista Real News, 71,9% dintre greci doresc să se ajungă rapid la un compromis pentru menţinerea ţării în zona Euro. Iar în situaţia în care problema ar ajunge subiect de referendum, 49,2% deckară că ar accepta noi tăieri de salarii şi pensii dacă aceasta ar fi condiţia pentru ca ţara să rămână în zona Euro.
sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare