Sâmbătă sunt anunţate proteste în 26 de oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de tăierile abuzive de păduri. La Bucureşti, pe reţelele de socializare, şi-au anunţat prezenţa 12.000 de persoane, la ora 16.00, în Piaţa Charles de Gaulle, unde are loc şi un festival al ONG-urilor. De aici ar urma să se plece în marş către Palatul Victoria, Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului. Organizatorii, printre care şi comunitatea „Uniţi Salvăm”, anunţă că protestul este apolitic, însă că este determinat şi de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a întoarce în Parlament Codul Silvic, folosind, spun organizatorii, argumente de lobby ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie, prezentă pe piaţa industriei lemnului din România din 2003.
Sâmbătă sunt anunţate proteste în 26 de localităţi din ţară, dar şi în diaspora, faţă de tăierile abuzive de păduri din România. La Bucureşti, la evenimentul organizat de comunitatea „Uniţi Salvăm” şi de alte 6 organizaţii şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, 12.000 de persoane. Manifestaţia începe la ora 16.00, în piaţa Charles de Gaulle, la intrarea în Parcul Herăstrău. De aici ar urma să pornească un marş către Guvern, Palatul Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului, din faţa Parlamentului.
În ţară, proteste similare sunt anunţate la Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bârlad, Braşov, Cluj, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui.
S-au anunţat evenimente similare şi în diaspora, la Berlin, Chişinău, Copenhaga, Dublin, Londra, Luxemburg, Madrid, Milano, Montreal, Munchen, Paris, Priştina, Stockholm, Toronto, Viena.
Organizatorii susţin că acesta este „primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, „Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”.
O parte din organizatori (nu şi „Uniţi Salvăm”) subliniază că protestele sunt apolitice. Cu toate acestea, principala scânteie a constituit-o decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge de la promulgare Codul Silvic modificat de Parlament. Astfel, susţin organizatorii protestului, Iohannis ar fi folosit printre altele un argument care se regăseşte într-o scrisoare de lobby a companiei austriece din industria lemnului Schweighofer Holzindustrie. Este vorba despre nemulţumirea companiei, cât şi a preşedintelui Iohannis, faţă de un prag de 30% pentru achiziţionarea sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional.
Această prevedere, a arătat Iohannis în decizia sa de a întoarce Codul Silvic în Parlament, pentru reexaminare, „este de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale, ca fundamente esenţiale ale economiei de piaţă”.
Deşi organizatorii protestelor recunosc că legea Codului Silvic adoptată de Parlament conţine mai multe prevederi care pot da naştere la abuzuri, ei consideră mai grav faptul că plafonul de 30% pentru lemn tăiat din pădurile din România a fost respins de Klaus Iohannis, lucru care ar coincide cu interesele companiei austriece.
Holzindustrie Schweighofer este prezentă în România din 2003 şi deţine două fabrici de procesare a lemnului la Sebeş şi la Rădăuţi. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lemnului din România şi a devenit ţinta organizaţiilor civile care se opun tăierilor pădurilor, fiind acuzată că primeşte la fabrici lemn tăiat ilegal din parcuri naţionale. Compania susţine însă că tăierea copacilor se face cu respectarea legii şi a respins acuzaţiile.
sursa: gandul.info
Discuții despre această postare