Institutul britanic think tank Economist Intelligence Unit estimează că rata de creștere economică în 2023 va fi de 0,3% în Franța, -0,6% în Marea Britanie, -1% în Germania și -1,3% în Italia
Sancțiunile împotriva Rusiei par să fi scos la suprafață cele mai acute probleme ale Europei, care „vede” puterea sa economică în scădere în ritm rapid. Un număr mare de afaceri sunt deja în pragul falimentului, în urma căruia economiile Bătrânului Continent sunt pe o traiectorie descendentă și nivelul de trai se deteriorează.
O nouă criză economică bate la ușă
Potrivit unui raport al Zerohedge, 60% dintre afacerile din Marea Britanie sunt în pragul „blocației” din cauza prețurilor ridicate la electricitate. În același timp, 13% dintre fabrici și-au redus programul de lucru, în timp ce 7% și-au suspendat temporar activitatea. La urma urmei, facturile de energie electrică s-au „umflat” cu cel puțin 100% față de 2021.
În Germania, potrivit datelor Institutului de Cercetări Economice Leibniz, numărul falimentelor (fie ca companii sau persoane fizice) a crescut cu 26% în august. Pe parcursul toamnei, numărul corespunzător este de așteptat să crească în continuare, deoarece costurile de producție, în special în sectorul energetic, sunt în continuă creștere.
Cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut că mulți germani se confruntă cu o spirală de creștere a prețurilor de la combustibil la alimente. Și cel mai important, „problema” este aceeași în majoritatea țărilor europene.
Mulți experți, așa cum susțin zerohedge, estimează că oprirea totală și ireversibilă a conductei Nord Stream 1 va provoca în Europa cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.
Prețurile de pe piața europeană au cunoscut deja o creștere bruscă, ducând la o creștere vizibilă a facturilor la energie. Potrivit lui Goldman Sachs, creșterea prețurilor la energie și încălzire va atinge vârful la începutul anului 2023, costul cumulat al crizei crescând cu încă 2 trilioane. euro.
Creșterea costurilor pentru gaz, încălzire și electricitate are un impact rezonabil negativ asupra nivelului de trai al europenilor. Dar și mai îngrijorătoare este scăderea rapidă a competitivității produselor europene, care sunt mai scumpe din cauza costurilor ridicate ale energiei.
Economia europeană, în acest context, se îndreaptă către recesiune. La începutul lunii septembrie, Deutsche Bank a recunoscut că Germania nu mai poate evita recesiunea. În același timp, think tank-ul britanic Economist Intelligence Unit prezice că rata de creștere în 2023 va fi de 0,3% în Franța, -0,6% în Regatul Unit, -1% în Germania și -1,3% în Italia.
Vine sărăcia
Consecința logică a celor de mai sus este limitarea producției de masă și creșterea șomajului. Companiile tehnologice europene reduc deja numărul directorilor bine plătiți.
Acest lucru, la rândul său, va duce la o deteriorare a nivelului de trai al europenilor, deși nu este exclus ca aceasta să adauge o povară fiscală suplimentară guvernelor, care vor fi chemate să ia măsuri suplimentare pentru susținerea economiei.
Dar astfel de acțiuni alimentează o inflație deja ridicată, care în august a urcat la un maxim istoric de 9,1%.
Discuții despre această postare