Dacă până ieri liderii Uniunii Europene avea o mare bătaie de cap numită criza financiară din Grecia, care este ameninţată cu ieşirea din zona euro, de astăzi mai are una, numită Marea Britanie. Conservatorii, conduşi de premierul David Cameron, au promis convocarea unui referendum în 2017 cu privire la rămânerea în UE, după renegocierea relaţiei sale cu Uniunea.
Cândva alegerile generale erau predominant o chestiune ce ţinea de politica internă, îi afecta doar pe cei care locuiau în ţara respectivă. Acum nu mai este aşa scrie Anthony King pentru CNN .
Anii următori ar putea fi decisivi pentru relaţia dintre Londra şi Bruxelles. Conservatorii, conduşi de premierul David Cameron, au promis convocarea unui referendum în 2017 cu privire la rămânerea în UE, după renegocierea relaţiei sale cu Uniunea.
Un nou guvern condus de Cameron ar putea agrava disensiunile cu UE, în condiţiile în care statele principale ca Germania, dar mai ales Franţa, s-au arătat prea puţin dispuse să facă concesii Marii Britanii, mai ales când vine vorba de restrângerea libertăţii de mişcare a persoanelor.
Promisiunea liderului conservator David Cameron de a organiza, dacă va fi reales, un referendum asupra rămânerii Marii Britanii în UE stârneşte nelinişti în statele blocului comunitar, a căror disponibilitate de a face Londrei concesii în ceea ce priveşte revizuirea tratatelor europene este foarte limitată, mai ales atunci când este vorba despre sacrosancta libertate de circulaţie.
Promisiunea liderului conservator David Cameron de a organiza, dacă va fi reales, un referendum asupra rămânerii Marii Britanii în UE stârneşte nelinişti în statele blocului comunitar, a căror disponibilitate de a face Londrei concesii în ceea ce priveşte revizuirea tratatelor europene este foarte limitată, mai ales atunci când este vorba despre sacrosancta libertate de circulaţie.
De altfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent că sunt posibile modificări ale tratatelor europene, însă a exclus orice compromis faţă de libertatea de circulaţie.
Dorim să vă păstrăm în familia europeană, dar nu cu orice preţ – este mesajul transmis britanicilor de Uniunea Europeană înaintea alegerilor legislative de pe 7 mai, scrutin urmărit cu nervozitate în întreaga Europă, şi în special în statele est-europene de unde provin numeroşi imigranţi instalaţi în Marea Britanie, comentează duminică AFP.
“Orice slăbeşte Regatul Unit slăbeşte Europa şi slăbeşte NATO”, declara Jacek Rostowski, consilier al premierului Poloniei cotidianului Financial Times.
Unele state membre din estul Europei admiră poziţia fermă a premierului Cameron faţă de atitudinea percepută ca agresivă a Rusiei. Alţii însă sunt iritaţi de tendinţele tot mai izolaţioniste ale Londrei şi sunt exasperaţi de euroscepticismul clasei politice, dar şi al unui procnt crescând al populaţiei britanice.
Germania şi în special lidera sa, Angela Merkel, au văzut în Marea Britanie un aliat în lupta pentru reformă în sensul descentralizării şi a debirocratizării UE.
Alegerile din Marea Britanie ilustrează foarte bine ipoteza cu importanţa internaţională a alegerilor naţionale. Deja politica nu mai este o chestiune locală, spune analistul CNN.
Electoratul este, în general, motivat de temele de campanie care îl interesează ca individ şi entitate naţională. Pe de altă parte, politicianul cu cel mai mult succes este cel care înţelege că mediul naţional este influenţat de forţe şi interese exterioare pe care uneori nu le poate controla, scrie Anthony King pentru CNN.
Lira sterlină s-a apreciat, vineri, cu peste 1% faţă de principalele monede, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultima săptămână, după ce sondajele de opinie au sugerat că liderul conservator David Cameron va rămâne premier, în urma alegerilor parlamentare desfăşurate joi în Marea Britanie, transmite BBC.
Vineri dimineaţă, în tranzacţiile din Asia, lira sterlină s-a situat la 1,5449 dolari, în timp ce euro s-a depreciat cu peste 1%, tranzacţionându-se la 72,73 penny — cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii aprilie.
Analiştii susţin că lira sterlină s-a apreciat pe fondul perspectivelor privind o victorie mai solidă a Partidului Conservator, care îşi va putea continua politicile anterioare.
Totuşi, aprecierea ar putea fi de scurtă durată, deoarece sporeşte ameninţarea unui „Brexit“, după ce David Cameron a promis să desfăşoare până în 2017 un referendum în favoarea sau contra menţinerii Marii Britanii în UE.
sursa: adevarul.ro
Discuții despre această postare