Băncile din Grecia au probleme tot mai mari să participe la tranzacţiile de pe pieţele valutare, unele dintre cele mai lichide pieţe, în ccondiţiile în care dealerii internaţionali le opresc liniile de credit, iar costurile cresc, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Companiile internaţionale specializate în tranzaţii cu instrumente financiare reduc tranzacţiile cu marile bănci elene care le-ar putea expune la riscul intrării Greciei în incapacitate de plată şi la posibila introducere a unui control al capitalului din partea statului, care să oprească ieşirile de capital, au arătat sursele, citate de Bloomberg.
Aceste riscuri se adaugă temerilor că euro s-ar putea deprecia în eventualitatea unui default sau a unui exit al Greciei din uniunea monetară.
Blocajul negocierilor dintre Grecia şi creditorii instituţionali a determinat deponenţii să retragă masiv bani din băncile elene, care au devenit dependente de fondurile de urgenţă primite prin intermediul programului ELA al Băncii Centrale Europene (BCE), constând în împrumuturi de la banca centrală a Greciei.
Suplimentarea decisă miercuri este cea mai mare din ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, băncile din Grecia au beneficiat de o suplimentare a finanţării din partea BCE de 1,4 miliarde de euro.
„Cel mai recent semn că piaţa încearcă să se protejeze faţă de un default al Greciei este ocolirea acesteia pe piaţa valutară. Piaţa se pregăteşte tot mai agresiv pentru un default al statului elen şi se protejează de posibilul impact financiar”, a declarat Mark Williams, lector la Questrom School of Business a Universităţii din Boston.
Oficiali ai National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus Bank au refuzat să comenteze, iar cei ai Eurobank Ergasias nu au putut fi contactaţi. Cele patru bănci controlează majoritatea activelor bancare din Grecia.
Ieşirile de capital din Grecia au continuat în luna aprilie, tendinţă care a afectat nu doar depozitele bancare ci şi plasamentele investitorilor străini în acţiuni şi obligaţiuni.
În cazul depozitelor bancare, pierderile înregistrate de la începutul anului se ridică la circa 30 de miliarde de euro. Mai mulţi investitori străini s-au retras de pe piaţa de capital, ieşirile fiind evaluate la 500 de milioane de euro. Numai în luna martie retragerile investitorilor în acţiuni au fost echivalente cu 169,31 milioane de euro, după 162,17 milioane de euro în februarie.
sursa: mediafax.ro
Discuții despre această postare