Grecia a obţinut joi o victorie importantă în lupta sa pentru protejarea termenului „feta”, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a criticat Danemarca pentru că nu a împiedicat companiile din țară să utilizeze acest teren pentru brânzeturile vândute în afara Uniunii Europene.
Grecia susţine că brânza feta face parte din moştenirea sa culturală, pentru că este produsă acolo de peste 6.000 de ani din lapte de oaie şi capră.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a declarat joi de acord cu acest punct de vedere.
„Pentru că nu a oprit utilizarea denumirii „feta” pentru brânza destinată a fi exportată în ţările terţe, Danemarca a eşuat în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin conform legislaţiei UE”, au decis judecătorii CJUE.
Comisia Europeană, susţinută de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara UE o brânză de culoare albă denumită „feta”. În replică, Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.
„Feta” a fost desemnată produs tradiţional grecesc de către Executivul comunitar încă din 2002, ceea ce îi conferă protecţie legală în cele 27 de state membre UE.
Acest subiect este mai mult decât o problemă de mândrie naţională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120.000 de tone de feta.
În luna martie 2021, Ciprul a reuşit să înscrie brânza „halloumi” în registrul produselor care beneficiază de Denumire de Origine Protejată (DOP).
Discuții despre această postare