Reducerile de vară din 2022 încep mâine, luni, 11 iulie și vor dura până pe 31 august, după cum a anunțat Asociația de Afaceri și Retail din Grecia. De altfel, duminica viitoare, 17 iulie 2022, magazinele vor fi deschise în toată țara de la 11:00 la 20:00.
Consumatorii în perioada de reduceri ar trebui să acorde o atenție deosebită următoarelor puncte:
- În timpul perioadei de reduceri în magazine ar trebui să fie afișate anunțuri că au loc reduceri.
- Afisarea unui pret dublu, adica a originalului (care se sterge de obicei) si a pretului nou al produselor vandute la reducere este obligatorie, in locuri vizibile din magazin si sigur in locurile unde sunt expuse produsele.
- Afișarea unui procent de reducere nu este obligatorie și este la latitudinea companiei dacă să listeze un procent sau nu. În cazul în care firma listează un procent, trebuie specificat că este vorba de o reducere (ex. „reducere de 30%”).
- Nu ar trebui să existe confuzii între reduceri și oferte. Reducerile se referă la produse de sezon, în timp ce ofertele, la care reducerea este deosebit de mare, se referă de obicei la articole învechite.
- În cazul licitațiilor, ar trebui să existe un panou afișat care să indice că se fac licitații. Produsele trebuie să aibă prețul inițial și prețul ofertei (nu procentul de reducere). Prudență! Ofertele de multe ori nu prevăd modificări, așa că dacă regretați, nu ai optiunea de schimbare a produdului.
- Acordați o atenție deosebită magazinelor care promovează reduceri mari la unul sau câteva dintre articolele lor. Asta nu înseamnă că restul articolelor din aceste magazine sunt mai ieftine decât articolele corespunzătoare din alte magazine.
- Aflați detaliile și condițiile tranzacției dvs. atunci când cumpărați produse în rate.
- Nu ezitați să fiți informat precis despre originea și calitatea produselor. Vânzătorul trebuie să furnizeze consumatorului toate informațiile legate de produs în conformitate cu articolul 1 din Legea 2251/94 înainte ca acesta din urmă să efectueze o achiziție.
- Verificați cu comercianții dacă există modificări la articolele pe care le vând în timpul reduceri. Comercianții sunt obligați să schimbe produsele defecte achiziționate în perioada de reduceri, cu excepția cazului în care produsul se află la reducere din cauza unui defect anume și consumatorul a fost informat despre aceasta înainte de cumpărare.
- Cereți chitanță, pentru că doar așa se face dovada achiziției în cazul unui produs defect.
- Soliciți instrucțiunile de utilizare a produsului și termenii garanției acestuia în limba greacă.
Discuții despre această postare