Rații expirate, vehicule care nu merg, unități ce există doar pe hârtie: cazurile incredibile de corupție din rândul forțelor armate ruse arată de ce a doua armată ca mărime din lume se chinuie în Ucraina, în pofida superiorității copleșitoare de care dispune.
Due to significant losses among competent commanders, Russia has been forced to send in retired Major General Pavel to oversee a special forces unit operating in Eastern Ukraine.
— Visegrád 24 (@visegrad24) June 26, 2022
Pavel is a 67-year-old veteran of Russia's war in Afghanistan. pic.twitter.com/7TvLx7Moxy
Pe baza datelor disponibile public și a relatărilor apărute în presa rusă, analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen face pe pagina sa de Twitter o amplă radiografie a corupției din rândul armatei și a celorlalte ramuri ale forțelor armate ruse, arătând cum cazurile de furt și impostură nu s-au schimbat prea mult din perioada în care Rusia era condusă de țari.
Acesta amintește că Rusia este una dintre cele mai corupte țări din lume, organizația Transparency International (TI) plasând-o pe locul 136 din 180 în clasamentul său privind corupția în țările din jurul lumii.
În plus, înșelătoriile și escrocheriile sunt la ordinea zilei în Rusia. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce YouTube este plin de înregistrări făcute de șoferii ruși cu camere video auto, motivul ține de pietonii care se aruncă în fața mașinilor pentru a cere bani din asigurări.
4/ Scams and cheating are ubiquitous. If you ever wondered why Russian dashcam videos are all over YouTube, it's because drivers use dashcams as protection against scams such as pedestrians throwing themselves onto cars to claim insurance payouts.pic.twitter.com/zFDlYA48fe
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Iar la nivelul statului rus corupția este o problemă endemică, cei de la TI descoperind că între 2008 și 2020 actuali și foști oficiali ruși dețineau 28.000 de proprietăți în 85 de țări diferite.
Owen notează de asemenea că nu doar ofițerii de rang înalt și oficialii importanți beneficiază de pe urma devalizării banului public în Rusia. Chiar și ofițerii de rang mediu pot aspira să își stabilească confortabil familia în vestul Europei și să își trimită copiii la o școală britanică elegantă.
Corupția este firul care ține unit regimul președintelui Vladimir Putin iar banii (cu precădere euro și dolari) sunt sângele care îl ține în viață. Iar în Rusia nimeni nu are mai mulți bani decât însuși Putin, averea sa ridicându-se la 200 de miliarde de dolari, după unele estimări.
Potrivit clasamentului miliardarilor realizat de agenția Bloomberg, asta ar însemna că liderul de la Kremlin, care în acte deține doar un apartament de 77 de metri pătrați și are un salariu de nici 10.000 de euro pe lună, ar fi al doilea cel mai bogat om din lume, nu cu mult în spatele lui Elon Musk.
Corupție la înrolare și prostituție forțată în armata rusă
La fel ca orice altă instituție de stat din Rusia, forțele armate sunt măcinate de corupție la fiecare nivel iar situația nu este deloc una nouă.
În ale sale „Schițe din Sevastopol”, scriitorul Lev Tolstoi nota despre ofițerii ruși în 1854 că „singurul lor obiectiv în timp ce se află în serviciu este obținerea de bani”.
Procurorul general al Rusiei spunea despre forțele armate ale țării în 1998 că sunt „cea mai coruptă structură guvernamentală din Rusia”. Dacă situația s-a schimbat în vreun fel de atunci, ea doar s-a înrăutățit.
În forțele armate ruse corupția începe chiar înainte de a intra în acestea. Doar cei săraci sau fără alte posibilități se lasă înrolați. Restul reușesc să scape prin mituirea unui doctor sau a unui ofițer de recrutări, suma cerută putând ajunge până la 10.000 de dolari în unele cazuri, potrivit unei anchete făcute în 2007.
8/ Corruption starts even before someone joins the military. As @kamilkazani has noted, only the poor or the stupid allow themselves to be conscripted. The rest get out of it by bribing a doctor or recruiting officer. The 'fee' was reportedly between $5,000-$10,000 in 2007. pic.twitter.com/Dxgctww3CQ
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Jurnalistul și cercetătorul rus Kamil Galeev nota că până la 70% din cei chemați la centrele de recrutare reușesc să eludeze serviciul militar, lăsând forțele armate ruse pline de recruți săraci și cu o stare de sănătate precară.
Fostul comandant al Forțelor Aeriene Ruse, general-colonelul Vladimir Mihailov afirma la momentul respectiv că peste 30% din bărbații înrolați anual de ramura pe care o conduce sunt „instabili mental”, 10% suferind de probleme cu alcoolul și consumul de droguri iar 15% fiind bolnavi sau subnutriți.
Iar cei care ajung să fie înrolați sunt adesea tratați îngrozitor sau exploatați fără milă de alți militari cunoscuți ca „dyedi” (unchi). Printre tratamentele la care se pot aștepta tinerii recruți din Rusia se numără prestarea de munci neplătite, obligarea la prostituție sau donarea de sânge ca să obțină câteva ruble pentru superiori sau soldații mai în vârstă.
Tot în 2007 mai mulți recruți din Sankt Petersburg au relatat presei ruse despre cum militari mai în vârstă i-au forțat să presteze servicii sexuale pentru clienți influenți, fiind amenințați cu tortura dacă refuză.
Aceștia au povestit de asemenea cum au fost obligați să meargă cu clienții în mașini și că „unchii” țineau o listă cu „prestatorii”. Alți soldați ruși au vorbit despre faptul că au fost trimiși în parc să „câștige bani” din prostituție, după cum relata pe larg și Radio Europa Liberă la momentul respectiv.
12/ In 2007, conscripts in St Petersburg told Russian media how older soldiers forced them to perform sexual services for influential middle-aged clients or face torture. Young soldiers were reportedly forced to go with clients in their cars. The dyedi kept a list of 'providers'. pic.twitter.com/9fSl2aBr6N
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Furturi pe scară largă, uneori incredibile, ale echipamentelor forțelor armate
Pentru soldații profesioniști situația este ceva mai bună dar și aceștia sunt exploatați în feluri diferite. Salariile sunt mici (240 de dolari pe lună înainte de declanșarea războiului din Ucraina) și inclusiv militarii profesioniști ai țării se pot trezi în situația de a fi nevoiți să își cumpere propriile uniforme, proprii bocanci sau alte necesități precum combustibilul.
În depozitele forțelor armate adesea nu se găsesc uniforme și bocanci mai noi de mărimea potrivită fiindcă echipamentele au fost furate pentru a fi vândute, soldații fiind prin urmare nevoiți să își cumpere cele necesare de pe site-uri online. În mod ironic, mulți preferă bocanci NATO de import din cauza confortului și durabilității lor.
15/ Newer uniforms and boots of the right size are often unavailable because they've been stolen and sold off, so you'll need to purchase them online. Ironically, ex-NATO surplus boots are reportedly favourites for their comfort and durability. pic.twitter.com/StBe0w7K8q
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Militarii ruși se pot trezi de asemenea în situația de a fi nevoiți să își plătească și cazarea. Evident, ei au parte gratuit de un pat în cazarme dar acestea sunt adesea neîncălzite fiindcă banii pentru plata utilităților sunt subtilizați, ducând la situații nu tocmai plăcute ținând cont de clima din Rusia.
Există însă și unele benficii pentru soldații de rând sau ofițerii de rang inferior. Aceștia pot avea norocul să fie detașați la un depozit militar care oferă oportunități nelimitate pentru furt.
Avito, echivalentul rusesc al eBay, este plin de anunțuri cu echipamente militare furate. După ce problemele de logistică ale forțelor armate au devenit evidente încă din primele zile ale războiul declanșat de Putin pe 24 februarie, bloggerii militari ruși au început să strângă donații pentru a cumpăra echipamente pentru trupele de pe front.
În mod ironic, multe dintre lucrurile pe care le cumpără au fost probabil furate din depozite militare rusești. Pentru maiștrii militari ruși vremurile sunt mereu bune.
17/ There are, however, compensations to being a low-ranking soldier or junior officer – you may be posted to a military depot. These offer endless opportunities for theft. Avito, Russia's equivalent of eBay, is full of adverts for likely stolen items of military equipment. pic.twitter.com/HRjEifv3so
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Nici măcar tancurile nu sunt imune față de jafurile răspândite din forțele armate ruse. Când mai multe tancuri T-72 au fost scoase din rezervele armatei în luna martie a acestui an pentru a fi trimise în Ucraina, o parte a acestora au ajuns pe front fără componente electronice, sistemele de țintire optică sau chiar motoare – toate furate.
Potrivit unor relatări de la momentul respectiv doar unul din 10 era utilizabil.
Într-un caz cu totul remarcabil, un buncăr de comandament prefabricat Pantsir-2PU a dispărut cu totul în 2020 de la o bază militară din Miaglovo, o localitate din regiunea Leningrad. Anchetatorii n-au reușit să descopere ce s-a întâmplat cu acesta dar, dată fiind greutatea sa de 72 de tone, el a fost cel mai probabil vândut la fier vechi.
20/ In one remarkable instance, a 72-ton prefabricated Pantsir-2PU command bunker was stolen from a military base at Myaglovo, Leningrad Oblast in early 2020. Investigators were unable to discover what had happened to it, but it was most likely taken for the metal's scrap value. pic.twitter.com/mrm47GKIuW
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Într-un alt incident asemănător, un marinar din Flota militară de nord a furat componente ale dispozitivelor folosite pentru controlarea reactorului unui submarin nuclear. El a furat și vândut reostatele fabricate dintr-un aliaj scump de paladiu-vanadiu, având totuși prezența de spirit să dezactiveze reactorul înainte de subtilizarea componentelor.
„Sufletele moarte”, o problemă în armata rusă încă de pe vremea țarilor
Trecând la ofițerii de rang mediu, viața devine mult mai confortabilă în momentul în care ajungi să semnezi contracte, comanzi soldați și conduci baze militare. De la rangul de maior la cel de colonel oportunitățile de corupție sunt mult mai numeroase.
Printre beneficii se numără lucruri ca folosirea recruților să îți construiască sau renoveze locuința, precum și trimiterea lor să lucreze pe șantiere de construcție, pe câmpuri sau în fabrici. Evident, soldații nu primesc nicio plată pentru munca lor.
Nici măcar Forțele de Rachete, una dintre ramurile de elită ale forțelor armate ruse, nu au scăpat de astfel de abuzuri.
Ofițerii ajunși la aceste ranguri au de asemenea posibilitatea de a reține pur și simplu soldele militarilor din subordinea lor întrucât acestea sunt plătite în numerar. Cei mai sofisticați pot de asemenea să solicite alocări bugetare pentru personal care nu există faptic.
Trupele ce există doar pe hârtie sunt cunoscute în armata rusă drept „suflete moarte” după faimosul roman al lui Gogol iar ele nu sunt nici pe departe o noutate.
24/ You also have the possibility of stealing your men's wages, as they are paid in cash. Or manipulating budget allocations to claim money for non-existent extra personnel and pocket the difference. Non-existent troops are known as 'dead souls', after a classic Gogol poem. pic.twitter.com/kJzjtAExhT
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Ziarul The Economist scria în 1854 câte din forțele rusești ce luptă în Războiul Crimeii sunt de fapt sub forța optimă:
„Armatele rusești sunt adesea armate doar pe hârtie. Coloneii și ofițerii au un interes direct în a avea un număr cât mai mare posibil în registre și cât de mic posibil pe câmpul de luptă întrucât bagă în buzunar diferențele legate de plată și rații”.
În mod remarcabil, forțele armate ruse nu știu exact nici câți soldați au, generalul Nikolai Kormilțev, fost comandant suprem al Trupelor Terestre, afirmând în mod faimos în 2001 că armata a reușit să își numere 82% din personalul autorizat – lucru privit ca un mare succes la momentul respectiv. Este puțin probabil ca lucrurile să se fi schimbat între timp.
Cum reușesc unii ofițeri ruși să se îmbogățească aproape peste noapte
Cazul din 2012 a doi ofițeri din Districtul militar de est, colonelul Serghei Ustinov și maiorul Hovik Babaian, ilustrează cum funcționează frauda cu soldații fictivi.
Babaian era responsabil cu aprovizionarea de hrană pentru trupele comandate de Ustinov. El a falsificat documente pe care Ustinov le-a semnat, acestea afirmând că sunt hrăniți cu peste 29.000 de soldați decât existau în realitate.
29/ Babayan was responsible for providing food services to troops under Ustinov's command. He forged documents, signed by Ustinov, showing 29,000 more soldiers were being fed than actually existed. The pair pocketed 6 million rubles for feeding the surplus 'dead souls'. pic.twitter.com/zFWPcDncxy
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) May 31, 2022
Cei doi au obținut venituri ilicite de 6 milioane de ruble din hrana pentru „sufletele moarte”.
Cercetătorii independenți estimează că până la 10% din ofițerii ruși sunt corupți, situația fiind și mai gravă în rândul celor responsabili de aprovizionare și logistică.
Un alt caz faimos în Rusia este cel al colonelului Serghei Serkin, fostul șef de aprovizionare al Districtului militar Caucazul de Nord.
În doar doi ani în care a ocupat funcția, colonelul Serkin și-a cumpărat mai multe apartamente, o locuință și o mașină Audi ce se ridicau la o valoare totală de aproximativ 200.000 de dolari.
Una din schemele sale consta în acceptarea de mită pentru a achiziționa 3.500 de tone de pește de calitate foarte proastă, de regulă folosit ca hrană pentru vaci, pentru a completa rațiile armatei.
Discuții despre această postare