Asociația Elenă a Furnizorilor de Energie și-a exprimat opoziția față de modificarea care prevede desființarea clauzei de ajustare a tarifelor la energie electrică.
Asociația a subliniat că piața de energie electrică duce într-un impas și își concentrează criticile asupra reglementării care impune furnizorilor să anunțe tarifele pe care le vor aplica cu cel puțin o lună înainte de intrarea lor în vigoare, menționând că în perioade de criză este imposibil de prezis prețurile..
În special, se subliniază următoarele:
„Este de înțeles că Ministerul intenționează să ia măsuri în favoarea consumatorilor de energie electrică, dar este important de menționat că prevederile propuse prezintă probleme importante în implementarea lor și nu includ nicio compensare a riscurilor asumată de furnizori.care continuă să fie complet expuse. la fluctuaţiile „valorii limită” a sistemului.
„Se așteaptă, așadar, că aceste prevederi vor conduce la creșteri ale tarifelor consumatorilor finali, cu condiția ca riscul achiziționării piețelor de gaz și energie electrică să fie inclus în tarifele oferite”.
Acesta a adăugat că „având în vedere volatilitatea fără precedent a prețurilor angro a gazelor și energiei electrice în ultimul an, acum este clar pentru toată lumea că este imposibil să se prezică cu exactitate prețurile pieței angro de energie electrică. pentru o perioadă de o lună, cu cel puțin o lună înainte de începutul perioadei, astfel încât implementarea modificării propuse va crește brusc incertitudinile asumate de furnizori și va amenința buna funcționare a pieței.
Interzicerea administrativă a tuturor tipurilor alternative de tarife de furnizare a energiei electrice, altele decât cele prevăzute în modificare, fixe și fixe rulante, privează consumatorii de posibilitatea de a alege în mod liber tipul pe care îl doresc, asumându-și și riscul corespunzător pentru a intra în tarif.pe care ei înşişi o aleg.
În special pentru companiile cu care furnizorii negociază bilateral tariful de aprovizionare, aceste prevederi vor duce la majorări inutile ale tarifelor care le vor afecta competitivitatea, lipsindu-le de capacitatea de a-și controla costurile prin alegerea unui tarif dinamic.
În plus, capacitatea consumatorilor de a schimba furnizorul, indiferent de posibilele restanțe la furnizorii anteriori, este de așteptat cu siguranță să exacerbeze fenomenul „turismului energetic”, lăsând furnizorii de energie complet expuși la repercusiuni.
Modificările propuse, care duc la eliminarea tuturor tipurilor alternative de tarife la energie electrică, prezintă probleme tehnice și de reglementare foarte serioase și ar trebui clarificate în continuare în ceea ce privește implementarea acestora.
Discuții despre această postare