Regulamentul pentru suspendarea clauzei de ajustare a tarifelor flotante la energie electrică pe 11 luni, de la 1 august 2022 până în iulie 2023, a fost depus ieri Parlamentului.
Prevederea a fost depusă la proiectul de lege al Ministerului Mediului și Energiei pentru simplificarea acordării de licențe a surselor regenerabile de energie și urmează reglementarea cuprinsă în același proiect de lege care impune un plafon la prețurile de compensare ale generatorilor pentru energia injectată în reţea.
Scopul final al reglementărilor este de a împiedica creșterea prețurilor la energie și de a readuce prețurile la energie electrică la nivelul din toamna trecută.
Ce prevede regulamentul pentru suspendarea clauzei de ajustare
- Până pe 10 iulie, companiile de furnizare a energiei electrice vor trebui să posteze pe site-ul lor prețurile care vor fi valabile de la 1 august. Facturile care vor fi emise în august nu vor include o clauză de ajustare.
- Consumatorilor li se oferă posibilitatea de a schimba furnizorul fără compensație, fără a fi nevoiți să plătească o penalizare din cauza plecării anticipate.
- Pentru a informa mai bine consumatorii și a spori transparența, companiile furnizoare de energie electrică sunt obligate să anunțe lunar, într-un loc vizibil pe site-ul lor, tarifele de furnizare a energiei electrice care vor fi valabile în tarifele lor pentru luna următoare.
- În acest fel, consumatorii vor avea suficient timp să caute tarife mai ieftine și să schimbe furnizorii dacă doresc.
- Companiile furnizoare de energie electrică sunt obligate să indice în facturile tipărite și electronice, la loc vizibil în dreptul sumei de plătit, cuantumul subvenției din Fondul de Tranziție Energetică (TEM).
Același proiect de lege include intervenția instituțională pe piața angro de energie electrică, cu instituirea unui mecanism de recuperare a veniturilor profitabile ale producătorilor de energie electrică. Mecanismul se aplică din iulie 2022 până la 1 iunie 2023 și deconectează prețurile mari de pe piața angro de gaze de prețurile la energie electrică:
Mai exact:
- Plafoanele de compensare sunt stabilite pentru centralele electrice, pe baza costurilor reale de exploatare ale acestora.
- Diferența dintre prețul bursier și compensația care va fi determinată printr-o hotărâre a ministrului Mediului și Energiei, va fi angajată în favoarea TEM și va fi utilizată pentru subvenționarea facturilor de energie electrică și gaze casnice
De la 1 iulie, odată cu noua intervenție instituțională pe piața de energie electrică, se absorb:
- Consumatorii vulnerabili care au dreptul la Factură de Locuințe Sociale (aproximativ 500.000 de gospodării) 100% din creștere.
- Până la 85% din creșterea tuturor tarifelor casnice.
- În 1,25 milioane de întreprinderi mici și mijlocii, 82% din creștere.
- Pentru fermieri și tarife agricole de până la 90% din creștere.
Discuții despre această postare