Guvernul ucrainean a aprobat măsuri de suspendare a exporturilor de gaz, cărbune și petrol ucrainean din cauza invaziei ruse.
O decizie guvernamentală a fost aprobată luni, inclusiv cărbunele, petrol și gazele naturale produse în Ucraina, pe o listă de mărfuri al căror export este interzis deoarece țara este în război.
Potrivit aceleiași decizii, această evoluție este legată „de agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, dar și de impunerea legii marțiale în Ucraina”.
Ucraina deschide coridoare prin Polonia și România pentru exporturile de cereale
Ucraina a organizat două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a preveni o criză alimentară globală, în ciuda diverselor probleme care încetinesc lanțul de aprovizionare, a declarat duminică viceministrul de externe al Ucrainei.
Dmitri Senik a spus că securitatea alimentară globală este în pericol, deoarece invazia Ucrainei de către Rusia a împiedicat exporturile Kievului de cereale din Marea Neagră, provocând penurii larg răspândite și creșterea prețurilor.
Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume și a anunțat că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate în zonele aflate sub control ucrainean. Se încearcă exportul acestor cantități pe drum, pe fluviu, dar și pe calea ferată. Ucraina este în discuții cu statele baltice pentru a înființa un al treilea coridor de export de alimente, a spus Senik.
Au fost ridicate îngrijorări cu privire la prețurile carburanților în urma creșterilor în curs de desfășurare a prețurilor în Ucraina și a prognozelor care au ieșit la iveală, care sugerează că piețele ar trebui să fie pregătite nu pentru o „furtună”, ci pentru „uragan”.
În același timp, este de mare îngrijorare prognoza lui JP Morgan, unde liderul său a încercat să explice în termeni aproape meteorologici ce urmează în economia mondială, întrucât a afirmat că inițial a fost o furtună globală, dar acum trebuie să ne pregătim pentru un uragan global care vine din cauza războiului din Ucraina.
De altfel, acesta a vorbit despre o creștere a prețului barilului, care poate ajunge la 150-170 de dolari pe baril. De fapt, așa ceva ar aduce prețuri de coșmar și în Grecia, în cazul în care se întâmplă scenariul cu cei 150 de dolari/baril, prețul benzinei în Grecia va ajunge la 3,5 euro/litru în timp ce cu 175 de euro dolari/baril, prețul va ajunge. ajunge la 4,80 euro pe litru.
Discuții despre această postare