Preocupările Turciei în materie de securitate și opoziția sa față de cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO sunt acceptabile, a declarat astăzi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în Finlanda.
Stoltenberg la vizitat pe președintele Sauli Niinisto și a subliniat că este important de menționat că niciun alt aliat NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia și, prin urmare, preocupările sale trebuiau luate în serios.
Mai devreme în cursul zilei, un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că progresul în ceea ce privește candidaturile NATO ale Finlandei și Suediei înainte de summitul Alianței Nord-Atlantice de la Madrid din această lună depinde de răspunsurile lor la cererile Turciei.
Stockholm și Helsinki au solicitat luna trecută să se alăture Alianței în urma invaziei ruse a Ucrainei, dar au fost întâmpinate cu obiecții din partea Ankara, care a acuzat cele două țări nordice că sprijină și găzduiește luptători kurzi și alte grupuri. pe care Turcia îi caracterizează drept terorişti.
În timp ce Suedia și Finlanda au declarat că discuțiile cu Turcia vor continua să rezolve diferențele, Erdogan a declarat vineri (03/06) că Ankara nu a primit nicio propunere pentru cererile sale, care includ suspendarea sprijinului pentru grupurile pe care Turcia le consideră teroriste, extrădarea suspecților căutați de Turcia și ridicarea embargoului de arme la Ankara, impus de Stockholm și Helsinki.
Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan și consilier-șef pentru politică externă, a declarat pentru ziarul spaniol El Pais că modul în care Finlanda și Suedia vor îndeplini cerințele Turciei va determina dacă se pot face progrese înainte de summitul NATO de la Madrid din 29-30 iunie.
„Depinde de ceea ce face Suedia și Finlanda”, a spus el. „Odată ce vedem progrese în cererile noastre, atunci procesul va merge mai departe. „NATO nu este o alianță turistică, nici economică; este o alianță de securitate, ceea ce înseamnă că trebuie să ofere securitate tuturor membrilor săi în mod egal și echitabil”, a spus oficialul turc.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în timpul unei vizite la Washington săptămâna aceasta, că va reuni oficiali înalți din Finlanda, Suedia și Turcia la Bruxelles în zilele următoare pentru a discuta problema.
Aderarea țărilor la NATO necesită acordul unanim al celor 30 de state membre ale sale. Turcia, care este un aliat NATO de mai bine de 70 de ani, a declarat că nu își va schimba poziția decât dacă țările nordice vor lua „pasi concreți” în privința preocupărilor sale.
Discuții despre această postare