Ministerul Energiei a demarat o cursă pentru a preveni, în următoarele 38 de zile rămase până la 1 iulie, să fi întreprins toate acțiunile legale și instituționale necesare pentru implementarea politicii pe care a anunțat-o pentru un plafon energetic.
Următorii pași după acordul privind plafonul prețurilor la energie electrică
După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, ministrul Mediului și Energiei, Costas Skrekas, a primit undă verde pentru lansarea noului mecanism de plafonare pe piața energiei, iar acum este deschisă calea pentru a face toate demersurile necesare pentru ca noul mecanism să fi implementat.pe piața angro de electricitate din Grecia din iulie.
Se observă că desființarea clauzei de ajustare de la 1 iulie va determina modificări ale conturilor și inversări în politica de prețuri a furnizorilor, despre care aceștia trebuie să-și fi informat clienții cu cel puțin două luni înainte, potrivit imerisia.gr
În cadrul întâlnirii, partea greacă a cerut, de asemenea, sporirea resurselor pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii de efectele crizei energetice. La întâlnirea cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, și directorul general pentru energie, Ditte Juul Jorgensen, au participat ministrul mediului și energiei, Costas Skrekas, și secretarul general al energiei și resurselor minerale, Alexandra Sdoukou.
De altfel, acordul inițial la care s-a ajuns ieri a fost primul pas foarte important în activarea strategiei guvernamentale de protecție a gospodăriilor, întrucât noul mecanism va duce la detensionarea prețurilor mari la energie electrică pentru consumatori.
Următorul pas crucial este notificarea și apoi aprobarea noii prevederi legislative, al cărei proiect va fi transmis săptămâna viitoare Comisiei Europene unde va fi descrisă funcționarea mecanismului.
Cum va funcționa noul mecanism
Principiile de bază ale noului mecanism, asupra cărora Comisia a fost de acord, sunt:
- Mecanismul nu va afecta condițiile pieței comune europene de energie electrică.
- Se are în vedere impunerea unui plafon pentru compensarea unităților de producere a energiei electrice pe baza costului real al producției acestora.
- Diferența dintre compensarea și prețul bursier al energiei electrice va fi transferată către Fondul de Tranziție Energetică (TEC) și va fi angajat să finanțeze măsuri de sprijinire a consumatorilor pentru a compensa efectele crizei energetice internaționale.
- Noul mecanism realizează deconectarea prețurilor mari la gaze cu prețurile la energie electrică către consumatori.
- Programul Naţional de Sprijin pentru criza energetică anunţat de premierul, Kyriakos Mitsotakis, prevede impunerea unui plafon indirect pe piaţa de retail, cu subvenţionarea suplimentară a conturilor.
- Din luna mai, subvențiile se aplică tuturor locuințelor, principale și neprincipale, fără criterii de venit și pentru toate consumurile.
Discuții despre această postare