Părerile occidentale diferă cu privire la ceea ce se va întâmpla cu „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, la două luni după invazie.
Singurul lucru sigur este că următoarele zile până pe 9 mai sunt importante. Acest lucru se datorează faptului că toate scenariile de desfășurare a războiului reduc ziua specifică la un punct de cotitură, fie spre finalul conflictului, fie spre agravarea acestuia.
Potrivit unui scenariu susținut de oficiali occidentali și ucraineni, președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Ei chiar explică această teorie spunând că o astfel de mișcare ar permite mobilizarea deplină a forțelor de rezervă ale Rusiei, într-un moment în care eforturile de invazie continuă să se clatine.
În al doilea scenariu, Moscova poate lua în considerare alte modalități de a continua și de a escalada atacul său. Printre acestea se numără anexarea teritoriilor Lugansk și Donețk la estul Ucrainei, impulsul pe scară largă pentru ocuparea sudului Odessei sau declararea controlului deplin al Mariupolului.
Al treilea – și ultimul – scenariu a apărut chiar astăzi de la Papa Francisc. Într-un interviu pentru ziarul italian „Corriere della Sera”, șeful Bisericii Romano-Catolice a dezvăluit că Putin intenționează să pună capăt războiului pe 9 mai, potrivit informațiilor care i-au fost încredințate de premierul maghiar Victor Orban.
9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” pentru Rusia, comemorează victoria țării asupra naziștilor în 1945. Oficialii occidentali au susținut de mult că Putin ar folosi semnificația simbolică și valoarea propagandistică a acelei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare pe scară largă a ostilităților – sau ambele.
Discuții despre această postare