Grecia „inoata” in ape tulburi, avand in vedere ca discutiile de la finalul saptamanii trecute cu creditorii internationali nu au avut niciun rezultat, astfel ca intreaga regiune, inclusiv Romania, isi face griji in legatura cu efectele pe care le-ar avea izbucnirea unei noi crize elene.
In cadrul celui mai negru scenariu, monedele din statele aflate in vecinatate ar putea suferi o lovitura, in conditiile in care Atena detine un procent important din sistemul bancar al statelor din Europa Centrala si de Est.
„Nu consideram ca leul romanesc este cea mai vulnerabila moneda din regiune la situatia din Grecia si la o eventuala iesire a acestei tari din zona euro, desi, pe hartie, ar trebui sa fie in cea mai proasta pozitie din regiune, in conditiile in care aproximativ 13% dintre activele bancare romanesti sunt controlate de banci grecesti.
De fapt, prezenta in piata valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si faptul ca este pregatita sa intervina de fiecare data cand moneda o ia la vale sugereaza ca leul va avea o evolutie mai buna decat zlotul si forintul in primele zile/saptamani dupa izbucnirea crizei grecesti, pentru simplul motiv ca e mai putin probabil ca bancile centrale din Polonia si Ungaria sa faca ceva pentru a influenta cursul”, se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.
Pe scurt, BNR este vazut ca un fel de caine de paza, care actioneaza atunci cand fluctuatiile pe curs sunt prea mari.
Istoria este un bun ghid
Zlotul si forintul au inregistrat o evolutie mai proasta decat leul inca de prima data cand situatia din Grecia s-a inrautatit. Astfel, atat in 2010, cat si in urmatorii doi ani, a fost „regele” regiunii.
Insa au existat si alti factori care au influentat cursul valutar in cazul celorlalte doua monede.
In Ungaria, de exemplu, deprecierea a avut loc intr-un context cu totul special, in care Guvernul a impus cu forta conversia creditelor in forinti, iar bancile au fost nevoite sa suporte pierderile.
In consecinta, actiunile celei mai mari institutii creditoare locale, OTB Bank, s-au prabusit in acea vreme. Situatia a pus presiune pe curs, astfel ca forintul „a luat-o la vale”, depreciindu-se foarte mult fata de euro, spre deosebire de zlot, care a avut parte de o „cazatura” mult mai blanda.
Totusi, scenariul nu se va repeta in prezent, deoarece socul conversiei a fost deja absorbit de banci.
Citeste mai mult pe ziare.com
Discuții despre această postare