Este o nouă zi de coșmar în Grecia. Vâlvătaia s-a mai potolit în suburbiile din nordul Atenei, dar în insula Evia, focul a scăpat de sub control și s-a întins pe mii de hectare de pădure. Oamenii au fugit din calea incendiilor și au fost evacuați pe mare, cu feriboturile. Pompierii români care se luptă cu flăcările în zonă au o misiune extrem de periculoasă. Vedeți imagini în exclusivitate, filmate de echipa Știrilor TVR. Vlad Ungar, trimisul special al TVR în Grecia, se află chiar pe insula Evia
Incendiile din Insula Evia par de neoprit de aproape o săptămână. Cu fiecare oră care trece, flăcările violente cuprind noi suprafețe de pădure.
Într-una din zonele din Evia unde incendiile ard foarte puternic, pompierii români taie vegetația, pentru ca flăcările violente să nu se extindă și în această zonă.
Pentru cei 35 de pompieri români e o misiune cu riscuri uriașe, pentru că insula are un relief abrupt și accidentat. Fumul dens acoperă totul și din această cauză cerul este întunecat chiar și în miezul zilei.
ILIUȚĂ, pompier român: Muncim, încercăm să oprim focarul, ne dorim foarte mult să îi ajutăm, le este foarte greu, 5 zile am fost mobilizați aici.
“Sunt extraordinari, sunt fantastici, nu am cuvinte! Sunt aici, îi ajut. Sunt voluntar. Dar e periculos! Nu contează”.
55 de focare sunt acum active în insula Evia, iar dintre acestea, 5 sunt majore.
Vassilis Bikas, reprezentant al pompierilor greci: “Depinde de prognoza meteo, de vânturi, peisajul e foarte abrupt. Este o zonă şi mai dificilă unde vom avea nevoie de ajutor, în nordul Eviei”.
În Evia, peste 2.000 de persoane au fost evacuate deja cu feribotul. Alte 10 nave așteaptă în nordul insulei, pentru a continua evacuarea localnicilor.
“Noi locuim în Prokopi și dacă se va extinde focul și acolo, va fi foarte greu”.
“Stăm să vedem cum evoluează focul. Dacă va ajunge și vizavi, o să fie mare tragedie. (n.r., Aveţi un mesaj pentru pompierii români?) Mulţumim!”
Bărbatul din imagini s-a născut în insula Evia și spune că e un coșmar ceea ce se întâmplă, iar turismul e distrus în zonă.
IOANNIS MATSOUKAS: “Un dezastru uriaş, foarte mare în nordul insulei. Oamenii vor muri după ce se termină, se vor îmbolnăvi, economia e moartă, toată lumea trăia de pe urma copacilor, a pădurii, acum unde să se ducă? Turiştii, cred că s-a terminat cu turiştii. Aerul acesta, dacă se schimbă vântul, va veni la noi”.
Imagini apocaliptice au fost surprinse sâmbătă şi în nordul Atenei. Regiuni turistice că Arkadia sau Olympia au fost şi ele afectate. Până acum flăcările au mistuit peste 56.000 de hectare. Catastrofa urmează celui mai mare val de căldură din Grecia din ultimii 30 de ani. Doi oameni au murit și 18 au fost răniţi.
Riscul de incendii rămâne ridicat, avertizează autorităţile elene, care au interzis accesul la parcuri şi păduri. Autostrada care leagă Atena de nordul Greciei este în prezent închisă.
Discuții despre această postare