Banca Greciei prognozează o creștere a economiei grecești la o rată de 4,2% pentru acest an, potrivit spuselor guvernatorului Băncii Greciei, Giannis Stournaras, care a vorbit astăzi la cea de-a 88-a Adunare Generală a acționarilor ΤτΕ. Cu toate acestea, domnul Stournaras a făcut referire la factori specifici care vor judeca redresarea economiei.
Conform previziunilor Băncii Greciei, rata reală de creștere a PIB-ului în 2021 va fi de 4,2%, comparativ cu o recesiune de 8,2% de anul trecut. Cu toate acestea, această prognoză conține o mare incertitudine din cauza riscurilor legate direct de evoluția datelor epidemiologice și de posibilitatea ridicării imediate a multor măsuri restrictive și prohibitive, dar și a trăsăturilor structurale particulare ale economiei care determină în mare măsură amploarea impactului economic.
Potrivit dlui Stournaras, viteza cu care se va redresa economia greacă depinde de trei factori principali:
În primul rând, accelerarea campaniei de vaccinare nu numai la nivel național, ci și la nivel global. Succesul vaccinărilor va spori încrederea cetățenilor în rezolvarea crizei de sănătate și le va permite să revină la normalitate prin eliminarea restricțiilor de călătorie și a altor restricții, contribuind astfel la recuperarea cererii externe, în special pentru servicii precum turismul și călătoriile. În același timp, reducerea incertitudinii și ridicarea măsurilor restrictive vor permite o creștere treptată a consumului intern și a investițiilor interne.
În al doilea rând, menținerea, până la sfârșitul pandemiei și până la consolidarea redresării, a intervențiilor fiscale și a măsurilor de urgență de către sistemul bancar, dar atent direcționate către categoriile de lucrători, precum și în sectoarele productive care au fost cele mai afectate, În acest scop, strategia de retragere treptată și atentă a măsurilor este crucială.
În al treilea rând, viteza de activare a Planului național de redresare și durabilitate pentru absorbția resurselor de capital la care Grecia are dreptul prin instrumentul european NGEU. Utilizarea resurselor europene din a doua jumătate a anului 2021 până în 2026 va spori considerabil impulsul creșterii și va facilita restabilirea echilibrului fiscal fără a fi nevoie să ne întoarcem la politicile de austeritate din trecut care au prins economia într-un cerc vicios de recesiune și stagnare.
Raportul ΤτΕ menționează că pentru țări precum Grecia, cu un raport ridicat al datoriei publice față de PIB, combinația dintre cea mai mare rată de creștere posibilă a PIB-ului nominal și cele mai mici rate de împrumut nominale posibile este crucială pentru decalarea dinamicii datoriilor. Mai mult, propunerea de reforme este o condiție prealabilă care nu numai că va umple golul de producție, ci și – mai important – va activa oferta globală pentru a crește productivitatea generală, extinde capacitatea productivă a țării și crește rata de creștere a produsului potențial.
„Prin urmare, în urma pandemiei și pe măsură ce economia revine la funcționarea normală, este necesar să se acorde prioritate priorităților politicii economice pe termen mediu în jurul a trei axe centrale: a) restabilirea echilibrului fiscal pentru a asigura datoria țării, b) consolidarea „Orientarea spre dezvoltarea politicii fiscale și c) accelerarea implementării programului național de reformă, inclusiv scutirea instituțiilor de credit de active de calitate scăzută”, a spus dl Stournaras.
Discuții despre această postare