Foto: Pixshark
Cea mai mare afacere din ultimul deceniu in industria petrolului este in curs de derulare, dupa ce compania olandeza Shell a acceptat sa plateasca 47 de miliarde de lire sterline (aproximativ 70 miliarde de dolari) pentru cumpararea rivalei BG Group.
Este cel mai important eveniment din sectorul energetic de la prabusirea pietei petrolului si ar putea pregati terenul pentru alte achizitii importante, pe fondul reducerii cheltuielilor si restabilirii cotelor de profit in domeniu, arata reporterii agentiei Bloomberg.
Un pret tentant
Shell a acceptat sa plateasca cash cate 383 de centi plus 0,4454 actiuni Shell B pentru fiecare actiune BG Group, a confirmat grupul britanic astazi.
Valoarea integrala obtinuta de BG Group pe o actiune vanduta ajunge astfel la 1367 de centi, cu 50% mai mult decat valoarea inregistrata ieri de actiunile companiei la bursa din Londra.
Odata cu cresterea valorii de piata a BG Grup la 47 de miliarde de lire si preluarea acesteia in grupul Shell, compania olandeza va atinge o valoare dubla fata de cea a rivalei BP si va depasi cotatia Chevron.
Shell vine dupa un an dezastruos in productia de gaze naturale si petrol, noile zacaminte aflate exploatare ale BG Group urmand sa creasca rezervele companiei cu 28 de procente, oferind si intrarea pe piata de nisa a gazelor petroliere lichefiate.
Acest ultim aspect ii face pe olandezi sa creada intr-o redresare rapida a situatiei financiare a companiei, deja alti giganti din domeniu, cum ar fi Chevron, orientandu-se spre gazul petrolier lichefiat ca spre unul dintre combustibilii viitorului.
Noua companie va fi cel mai important producator de GPL de pe piata, gazul jucand un rol important in perfectarea tranzactiei, a confirmat directorul executiv Shell, Ben van Beurden in cadrul unei conferinte de presa.
Eveniment rar
Shell a facut aproape o manevra disperata prin fuziunea cu BG Group, daca este sa tinem cont ca prognozele analistilor si bancherilor nu indicau un asemenea eveniment pe o piata a petrolului in declin.
Un exemplu similar mai poate fi regasit in 1998, cand BP a preluat Amoco la un pret de piata al petrolului de aproximativ 12 dolari/baril.
Achizitia de atunci a oferit un exemplu rapid copiat de Exxon care a cumparat Mobil, Chevron care a fuzionat cu Texaco si Total care a achizitionat PetroFina si Elf Aquitaine.
„Orice combinatie este de acum posibila, iar aceasta achizitie va functiona ca un declansator pentru alte evenimente de acest gen, atat in randul companiilor, cat si pentru fondurile private de investitii”, considera Dennis Cassidy, reprezentant al firmei de consultanta AlixPartners.
Efecte la bursa
Vestea afacerii Shell-BG s-a resimtit imediat si pe bursele din Europa, unde actiunile au atins un maxim al ultimilor 15 ani, arata Wall Street Journal.
Subindicele petrol/gaz al Stoxx Europe 600 a inregistrat o crestere de 5% procente in prima ora de la transmiterea vestii.
Pana miercuri, actiunile companiilor din sectorul energetic au evoluat sub nivelul mediu, ca urmare a pretului scazut al petrolului.
„Afacerea Shell poate da un nou impuls pietei pe masura ce investitorii cauta noi afaceri cu potential crescut in viitor. Pentru sectorul energetic acest semal poate da startul unei serii de achizitii si fuziuni”, estimeaza Richard Hunter, trader in cadrul Hargreaves Lansdown.
Nasterea unui nou gigant
Fuziunea Shell-BG pune laolalta cel mai mare grup petrolier al Europei alaturi de cel mai important producator de energie din Marea Britanie, dand nastere unei firme de dimensiuni gigantice.
BG a fost in ultimii ani o victima a propriului succes si a pretului de 50 de dolari/baril.
Britanicii au ajuns sa cheltuiasca destul de mult in incercarea de a pune in exploatare noile campuri petroliere descoperite in ultimii ani.
Shell pe de alta parte se mandreste cu o istorie de peste un secol, fiind si compania care a inventat vasele petroliere in 1890 pentru a transporta combustibilul din regiunea Marii Caspice.
Cu toate aceaste, 2014 a marcat o scadere a productiei zilnice la 3,08 milioane de barili, cel mai scazut nivel inregistrat de companie in ultimii 17 ani.
Rezervele din campurile petroliere concesionate de Shell au fost, de asemenea, in scadere inultimii doi ani.
Din acest punct de vedere, BG vine cu o zestre atractiva, inregistrand o crestere a rezervelor pe ultimii sase ani, 78% din acestea fiind rezerve de gaz natural, mult peste cele 47% detinute de Shell.
De la succes la dezastru
BG Group este o parte din fostul gigant British Gas, privatizat de Margaret Thatcher la inceputul anilor 80.
Cu afaceri extinse din Kazahstan pana in Brazilia, compania a reusit sub conducerea lui Frank Chapman sa isi creasca valoarea de piata de cinci ori, depasind ca performanta rivale de top precum BP sau Shell.
Chapman s-a retras in 2012, lasand conducerea companiei in mainile lui Chris Finlayson, care nu a rezistat in functie decat pana in 2014, avand o serie de dispute cu actionarii pe tema strategiei de dezvoltare si confruntandu-se cu rezultate dezastruoase dupa prabusirea pietei petrolului.
In locul sau a fost instalat Helge Lund, un director recrutat de la compania norvegianas Statoil.
Acesta a inceput negocierile de vanzare a companiei la doar doua luni de la instalarea in functie.
Discuții despre această postare