Deţinutul Konstantinos Passaris, supranumit Fiara din Balcani, condamnat la închisoare pe viaţă şi aflat în regim închis, a fost prins în celula din Penitenciarul Gherla în timp ce se afla într-o conversaţie video pe un telefon mobil cu o prietenă din Grecia. A fost începută o anchetă în acest caz – transmite Digi24.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că deţinutul Konstantinos Passaris avea un telefon „de top”, cu cartelă şi încărcător – scrie Digi24.
„A fost descoperit un telefon asupra deţinutului Konstantinos Passaris care era şi online într-o conversaţie video cu o prietenă din Grecia în momentul când a fost prins. Avea un telefon mobil de top, cu cartelă şi încărcător. După această descoperire, comisia de disciplină din Penitenciar a decis suspendarea dreptului lui Passaris de a primi şi cumpăra bunuri de la magazinul alimentar din incintă pentru deţinuţi pe toată perioada lunii aprilie. Deţinutul Passaris se află în regim închis”, au spus sursele citate.
De asemenea, şi alte telefoane mobile au fost descoperite asupra unor deţinuţi.
Conducerea Penitenciarul Gherla a declarat, joi, că introducerea în mod ilicit în penitenciar a unui telefon mobil constituie infracţiune, motiv pentru care, în cazul descoperirii unui telefon mobil, administraţia predă obiectul interzis către organele de poliţie în vederea efectuării cercetărilor.
„În primele trei luni ale acestui an, la Penitenciarul Gherla au fost descoperite patru telefoane mobile. În ceea ce priveşte măsurile luate, precizăm că în situaţia în care obiectul interzis este descoperit asupra unui deţinut, acestuia îi este întocmit raport de incident pentru deţinerea de obiecte interzise şi este efectuată o cercetare disciplinară în acest sens”, au precizat reprezentanţii penitenciarului.
Aceştia au explicat că toate telefoanele mobile descoperite au fost predate organelor de poliţie.
„În ceea ce priveşte scopul în care telefoanele mobile au fost utilizate de persoanele private de libertate, personalul Penitenciarului Gherla nu este abilitat să acceseze informaţii din telefoanele mobile descoperite care au fost predate organelor de poliţie. Nu putem aprecia dacă acestea au fost folosite pentru săvârşirea unor infracţiuni prin modul de operare Accidentul”, au mai spus reprezentanţi din conducerea Penitenciarului Gherla.
În ceea ce priveşte modalitatea de introducere a telefoanelor mobile în penitenciar, administraţia Penitenciarului Gherla a susţinut că depune toate eforturile necesare pentru a descoperi la timp tentativele de introducere de obiecte interzise în penitenciar.
„Toate persoanele şi bagajele aflate asupra acestora, precum şi mijloacele de transport care au acces în penitenciar sunt supuse controlului de specialitate şi antiterorist. Controlul de specialitate cuprinde toate activităţile desfăşurate de personal pentru stabilirea calităţii persoanelor care au acces în locul de deţinere şi pentru descoperirea şi ridicarea obiectelor interzise a se afla în posesia, folosinţa sau păstrarea deţinuţilor”, au precizat reprezentanţii Penitenciarului Gherla.
Konstantinos Passaris, supranumit şi „Fiara din Balcani”, a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a unei gărzi de corp. El a fost condamnat la detenţie pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla.
În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Passaris şi o româncă au intrat în casa de schimb valutar şi de amanet „Le Petit Bijou”, situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti. Cei doi angajaţi aflaţi în acel moment în sediu au fost împuşcati în cap, după care asasinii au luat toţi banii găsiţi – valută şi lei, în total 567 de milioane de lei vechi.
Passaris a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. El a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni în urma unei descinderi în forţă într-un apartament pe care grecul îl închiriase. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001 pentru crimă şi pentru implicare în alte infracţiuni cu violenţă comise în Grecia.
Discuții despre această postare