Banca Angliei a cerut institutiilor financiare din Marea Britanie sa isi intocmeasca planuri de urgenta pentru o eventuala iesire a Greciei din zona euro.
Minuta ultimei sedinte a Comitetului de Politici Financiare al bancii centrale din Regatul Unit arata ca reprezentantii institutiei considera ca actuala criza din Grecia reprezinta un risc major la adresa stabilitatii financiare a Marii Britanii, mentioneaza portalul Market Watch.
Planuri de rezerva la foc rapid
Alarma data de greci in Marea Britanie a dus deja la formarea unui comitet alcatuit din reprezentanti ai bancii centrale, Trezoreriei si ai Autoritatii de Conduita Financiara care lucreaza la creionarea unor planuri de rezerva.
„Realizarea oricaruia dintre riscurile globale identificate de Comitet ar putea declansa schimbari rapide ale apetitului de risc la nivel global. Aceasta ar putea duce la o reevaluare brusca a vulnerabilitatilor care stau la baza economiilor supra-indatorate si la schimbari rapide in pietele financiare”, arata oficialii Bancii Angliei in minuta emisa saptamana aceasta.
Atena merge direct spre dezastru
Negocierile derulate inca din februarie intre noul guvern al Greciei si creditorii internationali nu au dat niciun rezultat. Oficialii de la Bruxelles acuza Atena ca nu se arata dornica sa initieze reformele necesare pentru continuarea programului de asistenta financiara.
In replica, parlamentarii greci au solicitat, marti, derularea unei investigatii privind circumstantele sub care a fost aprobat programul de asistenta financiara semnat in 2010.
Economistii avertizeaza ca, de luna aceasta, guvernul Greciei va ramane fara fondurile necesare pentru plata salariilor, pensiilor si a transelor din imprumuturile contractate de la FMI si Banca Centrala Europeana.
In aceasta lumina, iesirea Greciei din zona euro pare de-a dreptul inevitabila, apreciaza analistii.
Efect de domino
Bancile engleze si-au redus expunerea pe Grecia inca de la inceputul crizei datoriei inregistrate de eleni, dar nu au putut sa se debaraseze si de legaturile stranse cu alti mari datornici ai Europei, constata oficialii Bancii Angliei.
Aceasta inseamna ca socul abandonului Greciei ar putea fi transmis indirect sistemului bancar din Marea Britanie.
„Comitetul considera ca, in eventualitatea lipsei unui acord intre Grecia si partenerii sai din zona euro, ne vom confrunta cu efecte considerabile in piata financiara”, se mai arata in notele sedintei de la Banca Angliei.
[symple_divider style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=””]
SURSA: business24.ro
Discuții despre această postare