Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FOTO
Guvernul dă dovadă de lipsă de pregătire în privința „ultimei performanțe de imagine”, respectiv reducerea TVA, o măsură care de altfel se afla în programul PNL de multă vreme, a afirmat marți prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu.
Potrivit acestuia, reducerea TVA este prezentată mediului de afaceri și opiniei publice drept o soluție guvernamentală, dar problema este legată de pregătirea acestei măsuri, „mai exact de lipsa de pregătire a Guvernului înainte de a introduce această măsură.
„O lipsă de pregătire care înseamnă o colectare foarte slabă a veniturilor, o performanță a ANAF care, în loc să intre în zonele de mare evaziune fiscală, blochează micile afaceri și în felul acesta instalează neîncrederea în economie, o măsură care reclamă în prealabil un studiu de impact și o măsurătoare econometrică”, a susținut Predoiu într-o conferință de presă.
El a exprimat preocuparea PNL legată „de lipsa de pregătire a Guvernului” înainte de a introduce măsura reducerii TVA, preocupare legată în special de efectele acestei măsuri.
„Ceea ce noi dorim este ca astfel de măsuri economice să producă efecte pozitive. Or, după toate semnalele văzute în ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea Guvernului de a implementa această măsură în acest moment. Am văzut opinia foarte fundamentată și argumentată a Consiliului fiscal, care ridică problema sustenabilității în acest moment și a realismului construcției bugetare prezentate de către premier chiar la momentul redactării bugetului de stat. Am văzut semnalul de prudență transmis de guvernatorul BNR (…), am văzut semnalele foarte clare și tranșante ale FMI și Comisiei Europene”, a declarat Predoiu.
În opinia liberalului, „poate nu întâmplător” va sosi în curând la București Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu programul de aderare la moneda unică euro a României, vizita fiind prefațată de un raport al Comisiei Europene publicat joi și „în care se ridică din nou problema lipsei de reforme structurale pe care Guvernul Ponta o demonstrează în ceea ce privește companiile de stat, privatizările, obstacole în calea desfășurării afacerilor și investițiilor.
„Un alt element de îngrijorare este legat de oprirea investițiilor de către Guvernul Ponta. Această jonglare cu veniturile statului, doar pentru a justifica un joc de imagine a premierului, denotă o lipsă de responsabilitate față de mecanismele economice. Conchidem că nu există prezentate cel puțin de Guvern, de premier un studiu de impact și o măsură econometrică cu privire la prognoza la următoarele luni și la următorii ani cu privire la politicile preconizate de Guvern”, a continuat Predoiu.
Prim-vicepreședintele PNL a subliniat că liberalii nu au ceva împotriva unei măsuri care de altfel este cuprinsă în programul lor de guvernare.
„Problema noastră este legată de compromiterea unei măsuri în principiu pozitive, prin lipsa de pregătire a Guvernului Ponta, prin plasarea acesteia într-un joc politic și de imagine pentru a scoate din dezbatere problemele grave create prin votul de acum câteva săptămâni de la Senat în cazul Șova. Fiecare pas pe care trebuie să-l facem trebuie gândit pe termen scurt și lung, pentru a păstra echilibrele financiar-bugetare, pentru a continua drumul convergenței către drumul euro și pentru a avea efecte pozitive sustenabile. (…) Vreau să-l întreb pe premier: Știe ce face, are măsurători econometrice, are un studiu de impact, a discutat cu partenerii sociali și economici, cu partenerii strategici ai României? Este sigur că această măsură nu va conduce la o fluctuație în politicile fiscal-bugetare ale României? Își asumă încrederea în această măsură sau e doar o fumigenă lansată?”, a adăugat Predoiu.
AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin)
[symple_divider style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=””]
SURSA: agerpres
Discuții despre această postare