Thierry Monasse/AFP/Mediafax
Ignorând negocierile extrem de dure pe care le poartă în acest moment cu Troica, dar şi poziţia Uniunii Europene în relaţia cu Rusia, premierul grec, Alexis Tsipras se pregăteşte să meargă într-o vizită oficială în Rusia. La Moscova, liderul elen se va întâlni cu Vladimir Putin, de la care speră să obţină un acord de colaborare economică pe trei ani între Rusia şi Grecia. Susţinător al lui Putin încă de când era în opiziţie în Grecia şi un critic vehement al sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de UE şi SUA, Tsipras încearcă acum să rupă rândurile în interiorul Uniunii. Conştient că nici creditorii internaţionali nu vor intrarea Greciei în incapacitate de plată şi, deci, vor rămâne la masa negocierilor, Tsipras încearcă să obţină cât mai mult din cât mai multe locuri. La rândul lui, Putin, care aplică aceeaşi strategiei şi în cazul Ungariei, ar fi mai mult decât încântat de o alianţă cu Grecia, care să demonstreze că Uniunea Europeană nu este chiar atât de unită precum pare. The Guardian comentează că mişcarea este totuşi riscantă pentru Tsipras, care riscă să devină „idiotul util al lui Putin”. Amintim că Grecia poartă în prezent negocieri cu creditorii săi internaţionali – UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – pentru a ajunge la un acord privind prelungirea programului de sprijin financiar în valoare de 240 de miliarde de euro încheiat în 2010.
Premierul elen Alexis Tsipras se pregăteşte pentru o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Moscova în 8-9 aprilie, intenţionând să semneze un acord economic pe trei ani între Grecia şi Rusia, spre nemulţumirea liderilor occidentali, relatează Kathimerini.
Oficiali europeni de rang înalt şi-au exprimat deja îngrijorarea că Grecia s-ar folosi de Rusia în negocierile cu creditorii internaţionali pentru continuarea finanţării statului elen aflat în pericol să intre în criză de lichidităţi.
Un text de opinie din The Guardian avertizează, într-o analiză a apropierii Greciei de Rusia, că mişcarea lui Tsipras este riscantă şi că premierul elen riscă să devină „idiotul util al lui Putin” – o trimitere la o expresie atribuită lui Lenin, care se referă la folosirea unor persoane în interesul Rusiei, indiferent de interesele proprii. Textul, AICI.
Surse guvernamentale elene au declarat pentru Kathimerini că autorităţile de la Atena sunt hotărâte să facă o politică economică şi energetică multilaterală. În acest sens, obiectivul autorităţilor elene este semnarea unui plan comun de acţiune cu Rusia, în domeniul economiei, comerţului, cercetării şi tehnologiei, pe termen de trei ani.
Tsipras nu pare să fie impresionat de îngrijorarea Occidentului faţă de un derapaj geopolitic al Greciei şi nu intenţionează să ascundă factori de dezacord, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia, au arătat sursele.
Pe parcursul weekend-ului, politicieni germani şi-au exprimat rezervele puternice avute faţă de vizita premierului grec la Moscova.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen să nu îndepărteze UE. Într-un interviu acordat publicaţiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus că „ar fi inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politica UE faţă de Rusia, în schimbul unui ajutor din partea acestui stat”.
Critici au venit şi din partea ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a spus publicaţiei Rheinische Post că nu îşi poate imagina că cineva de la Atena ia în serios ideea de a întoarce spatele Europei pentru a cădea în braţele Moscovei.
„Nu suntem de acord cu sancţiunile impuse Rusiei”
Tsipras a declarat la sfârşitul lunii martie, agenţiei ruse de presă TASS, că Grecia nu mai susţine sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană din cauza amestecului Moscovei în conflictul din Ucraina, el precizând că i-a informat deja pe liderii UE în legătură cu poziţia guvernului elen.
„Nu suntem de acord cu sancţiunile. Cred că reprezintă un drum către nicăieri. Susţin punctul de vedere potrivit căruia sunt necesare dialogul şi diplomaţia, ar trebui să ne aşezăm la masa negocierilor şi să găsim soluţii la problemele importante”, a afirmat atunci Tsipras.
Premierul a apreciat că guvernele anterioare din Grecia nu au făcut tot ce puteau pentru a evita impunerea unor sancţiuni „fără sens” Rusiei, el arătând că rezultatul a fost impunerea embargoului inclusiv asupra produselor agricole din Grecia, ceea ce a afectat serios economia ţării sale.
În acest sens, premierul grec a declarat că guvernul de la Atena ar putea să aibă o cooperare „substanţială” cu Moscova, care să îi permită să exporte produse agricole către Rusia. De asemenea, Tsipras a numit energia şi turismul ca domenii în care Rusia şi Grecia „ar trebui să vadă cum se pot ajuta una pe cealaltă”.
Grecia ar fi pregătită să naţionalizeze băncile şi bată monedă nouă pentru a evita falimentul
Grecia ar putea să naţionalizeze băncile şi să introducă o monedă în paralel cu euro pentru plata obligaţiilor, dacă ţările din zona euro nu renunţă la o parte din cerinţe pentru deblocarea de noi fonduri din împrumutul contractat de la UE, FMI şi BCE, au declarat surse apropiate guvernului elen.
„Vom închide băncile şi le vom naţionaliza, după care vom elibera hârtii IOU (I owe You, îţi sunt dator), dacă va fi nevoie, şi stim cu toţii ce înseamnă asta. Dar ceea ce nu vom face, va fi să devenim protectoratul UE”, au afirmat sursele menţionate pentru The Telegraph.
Potrivit surselor, guvernul condus de Alexis Tsipras este hotărât să plătească la timp salariile şi pensiile din sectorul public, chiar dacă nu va mai avea bani pentru rambursarea unei datorii de circa 450 milioane de euro scadentă pe 9 aprilie.
„Suntem un guvern de stânga. Dacă avem de ales între a plăti FMI şi a plăti populaţiei, nu este tocmai o dilemă dificilă”, a afirmat un reprezentat al guvernului.
Miercuri, guvernul de la Atena a informat creditorii că va rămâne fără lichidităţi pentru plata obligaţiilor începând cu data de 9 aprilie şi a cerut deblocarea necondiţionată a ultimei tranşe din împrumutul extern, solicitare respinsă de partenerii internaţionali.
Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar în sumă totală de 240 de miliarde de euro încheiat cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în 2010, însă creditorii au condiţionat acordarea acestei tranşe de adoptarea unor reforme de austeritate.
„Vor să ne pună într-o poziţie în care suntem nevoiţi să dăm faliment în faţa populaţiei sau să semnăm un acord care este toxic din punct de vedere politic. Dacă acesta este scopul lor (al creditorilor – n.r.), atunci vor trebui să se descurce fără noi”, au afirmat sursele citate de The Telegraph.
Ministrul de Interne elen, Nikos Voutsis, a declarat miercuri că dacă Grecia va fi pusă în situaţia de a alege între plata datoriilor către FMI şi plata salariilor, va alege a doua variantă.
Comentariul lui Voutsis a fost ulterior contrazis de un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, care a afirmat că Grecia nu va depăşi termenul limită pentru plata datoriei către FMI.
Afirmaţia a fost reluată vineri de către un secretar de stat în Ministerul Finanţelor Dimitris Mardas, care a declarat că Grecia îşi va plăti datoriile scadente la timp.
[symple_divider style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=””]
SURSA: gandul.info
Discuții despre această postare