Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a comparat miercuri autorităţile greceşti cu ”naziştii”. Erdogan a acuzat în trecut Germania şi Olanda de ”nazism” şi a citat Germania lui Hitler în apărarea modului în care guvernează. El a apreciat că nu există ”nicio diferenţă” între nazişti şi autorităţile greceşti care resping cu forţa mii de migranţi care încearcă să intre în Grecia, după ce Ankara şi-a deschis frontiera.
Fostul primar al Istanbulului a atacat virulent autorităţile greceşti, care au făcut uz de grenade lacrimogene şi tunuri cu apă în vederea respingerii migranţilor. ”Nu există nicio diferenţă între ceea ce făceau naziştii şi imaginile care ne parvin de la frontiera greacă”, a declarat el, catalogând autorităţile greceşti drept ”barbare” şi ”fasciste”.
În acest discurs, pe care l-a susţinut la Ankara, el a anunţat că Turcia îşi menţine frontierele cu Europa deschise pentru a lăsa să treacă migranţii, până când va obţine un răspuns ”concret” de la Uniunea Europeană (UE) la exigenţele sale.
REUNIUNE CU MACRON ŞI MERKEL
Şefului statului turc a evocat reluarea negocierilor cu privire la scurtirea de la vize a cetăţenilor turci care vor să călătorească în Europa, deschiderea unor noi capitole în procesul de aderare a Turciei la UE – aflat într-un punct mort -, o modernizare a Uniunii Vamale şi un ajutor financiar suplimentar.
”Noi nu cerşim de la nimeni. Tot ceea ce vrem este ca promisiunile făcute ţării noastre să fie respectate”, a subliniat Erdogan.
Preşedintele turc a anunţat marţi că speră la progrese în aceste probleme până la summitul Consiliului European prevăzut la 26 martie.
El a anunţat de asemenea că-i primeşte la 17 martie pe cancelarul german Angela Merkel şi pe şeful statului francez Emmanuel Macron, însă preşedinţia franceză nu a confirmat organizarea unui asemenea summit.
Preşdintele turc face aceste delcraţii la două zie după o vizită la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali europeni de rang înalt despre problema migraţiei.
Turcia a anunţat la sfârşitul lui februarie că a deschis frontiera cu Eurpa, provocând afluxul a mii de migranţi la frontiera cu Grecia şi trezind în Europa amintirea crizei migraţiei din 2015.
UE l-a acuzat pe Erdogan de ”şantaj” cu migranţi, îndemnându-l să respecte angajamentele asumate prin acordul migraţiei UE-Turcia încheiat în martie 2016, care prevede ca migranţii să rămână în Turcia, în schimbul unui ajutor financiar european.
Însă Ankara acuză UE de faptul că nu şi-a respectat toate angajamentele din acest acord şi susţine că este necesară o ”actualizare” din cauza ultimelor evoluţii din Siria, mai ales în provincia Idleb (nord-vest).
În această regiune, situată la frontiera cu Turcia, approape un milion de persoane au fost deplasate din calea violenţelor, din decembrie.
Ankara, care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, se teme de un nou aflux de refugiaţi.
Discuții despre această postare