Rușii de la Lukoil nu vor putea cumpăra de la americanii de la Exxon perimetrul gazifer deținut de aceștia pe platoul românesc al Mării Negre! Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban pe 4 februarie a intrat în vigoare joi, 27 februarie, cu o întârziere de 23 de zile.
Una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență aprobate în ședința de guvern din 4 februarie, cu o zi înaintea demiterii Guvernului Orban prin moțiune de cenzură, a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Ordonanța modifică Legea Petrolului, din motive de siguranță națională. De aceea, ea avea nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), aviz care nu exista în ședința de guvern din 4 februarie. Ședința CSAT a avut loc abia pe 26 februarie.
Scopul ordonanței de urgență este de a împiedica compania americană Exxon să-și vândă participația în Marea Neagră către rușii de la Lukoil.
Potrivit actului normativ, autoritățile române vor putea refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.
Proiectul mai prevede că orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate.
În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, în cazul de față Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier.
Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept.
Aceste prevederi pot bloca o eventuală tranzacție nefavorabilă statului român, în condițiile în care Exxon Mobil intenționează să vândă participația de 50% din proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră.
Statul român încurajează compania românească Romgaz să fie parte din tranzacție. De altfel, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus în mai multe rânduri că dorește ca Romgaz să fie cotă parte dintr-un consorțiu cu OMV Petrom și compania de gaze din Polonia pentru preluarea participației.
Mai multe companii ar fi interesate de participația de 50% pe care Exxon Mobil o deține în proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Pe de-o parte ar fi un consorțiu format din Romgaz (companie a statului român), PGNiG (compania naţională de gaze naturale din Polonia) și OMV Petrom (care are drept de preemțiune). Pe de altă parte, ar mai fi interesate compania rusească Lukoil, precum și americanii de la Black Sea Oil& Gas.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent că recomandă ca transferul de licență de către Exxon să fie făcut prin Hotărâre de Guvern (HG). Acesta a transmis un avertisment prin intermediul Facebook:
„Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.
De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.
Operațiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”.
Sursa: ziaristii.com
Discuții despre această postare