Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, și-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Oamenii nu au acceptat scuzele, stabilind să scrie o petiție cu care se vor lua măsurile următoare.
Agenția Mediafax relatează că proprietarul s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte. El le-a explicat oamenilor că aceștia nu locuiesc în Ditrău și nu vor fi „deranjați”.
Mai mult, bărbatul a invitat oamenii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el și a spus că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare în așa fel încât să se prezinte cei care vor să se lucreze.
„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”.
Localnicii nu au căzut de acord dacă să îi accepte sau nu scuzele. În cele din urmă au convenit să redacteze o petiție în care să apară toate pretențiile pe care le au, scrie Mediafax.
Bărbatul care a mediat întâlnirea a spus că petiția ar putea fi terminată până luni și în ea vor apărea toate revendicările localnicilor.
Acesta a mulțumit participanților pentru „discuția civilizată” și pentru că nu „au dat de lucru polițiștilor aflați afară”.
Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat despre situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor imigranți în satul lor.
Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că s-a văzut, în timpul adunării populare de la Căminul Cultural, că oamenii nu sunt deranjați neapărat de cei doi emigranți, ci de comportamentul patronului brutăriei.
„Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat durerea legată de munca lor în brutărie. S-a văzut că problema cea mai mare nu e legată de angajații din Sri Lanka, ci de comportamentul șefilor brutăriei din comuna Ditrău, de modul cum s-au comportat cu angajații lor. Eu mă bucur ca această întâlnire s-a terminat pașnic și oamenii au plecat liniștiți acasă. Oamenii vor să se schimbe atitudinea angajatorului față de oamenii angajați. Sunt foarte mulți oameni, localnici, care s-ar întoarce la firmă dacă s-ar schimba acolo modalitatea de comportament al șefului brutăriei”, a spus primarul.
Oamenii din comună, care au lucrat la brutărie, s-au plâns că lucrau mult peste program și nu erau plătiți suficient.
Sursa: europalibera
Discuții despre această postare