Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, consfințit politic miercuri prin votul de ratificare dat de Parlamentul European cu o majoritate copleșitoare, a fost marcat de un moment emoționant care se adaugă acestui capitol de istorie, al apartenenței Regatului Unit la UE, care se va închide vineri după aproape cinci decenii.
După ce Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au oferit un moment rar de unitate și de marcare a Brexit-ului: aceștia s-au ridicat în picioare și s-au ținut de mână timp de câteva minute în care au fredonat versurile cântecului Auld Lang Syne.
Singing of Auld Lang Syne starts in the European Parliament as the Brexit Withdrawal Agreement is approved by MEPshttps://t.co/tzNNPSGZXc pic.twitter.com/pTiLrW0Qlf
— BBC Politics (@BBCPolitics) January 29, 2020
În acest timp, europarlamentarii s-au îmbrățișat și au fluturat fulare inscripționate cu culorile Uniunii Europene.
”Auld Lang Syne” este o poezie în limba scoțiană scrisă de Robert Burns în 1788 și pusă în tonul unei melodii populare tradiționale. Este bine cunoscută în multe țări, în special în lumea de anglo-saxonă, fiind utilizată tradițional în momente de rămas bun de la vechiul an, la miezul nopții de Revelion. De asemenea, ea este cântată și la înmormântări, absolviri și la momente de adio care încheie anumite etape.
După vot, preşedintele Parlamentului European David Sassoli a declarat că europarlamentarii sunt profund întristaşi să vadă că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană.
Adresându-se europarlamentarilor britanici, el a spus: ”Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani. Părăsiţi UE, dar veţi fi în continuare parte a Europei”.
Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană vineri, 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere printr-un vot care va rămâne în enciclopedia europeană.
Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.
La 31 ianuarie 2020, ora 23.00 GMT (ora 1.00, ora României), după 47 de ani de apartenență, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, devenind primul stat membru din istorie care se retrage din Uniune.
Sursa: caleaeuropeana
UPDATE:
Anuntul facut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni:
Retragerea Marii Britanii din UE se întâmplă azi, 31 ianuarie 2020!
În 29 ianuarie 2020, Parlamentul European a ratificat acordul de retragere al Marii Britanii cu 621 de voturi pentru, 49 împotrivă și 12 abțineri, urmând astfel o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020.
Acordul prevede:
▪Cetățenii europeni care au reședința legală în Marea Britanie, sau care se vor stabili în această țară, până la sfârșitul perioadei de tranziție, vor putea să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană, în baza obținerii unui nou statut (settled / pre-settled)‼ Cererile trebuie depuse în termen de cel mult șase luni de la încheierea perioadei de tranziție (30 iunie 2021)
▪Cetățenii UE care dețin deja un permis de ședere permanentă, trebuie să solicite preschimbarea acestuia într-un document care să ateste deținerea noului statut special (settled status)
▪Toate calificările profesionale obținute sau în curs de obținere înainte de sfârșitul perioadei de tranziție vor fi recunoscute de cele două părți
Dacă plănuiți să călătoriți în Marea Britanie, trebuie să știți că o puteți face doar cu buletinul, cel puțin până la 31 decembrie 2021, sau cu un pașaport valabil, iar viza NU este necesară!
Keep calm & still enjoy the UK!
Discuții despre această postare