Momentul istoric al Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, ziua de naștere a României moderne, a fost sărbătorită de către Asociația Socio-Culturală Redescoperă România din Atena, la sediul din str. Liosion, nr,123, et. 1.
În prezența d-lui Consul Lucian Avram, a preotului Sorin Zahiu, având alături de participanți lideri de asociații românești și moldo-elene, mass-media, dar și reprezentanți ai mediului artistic românesc, seara de 24 ianuarie a fost un moment al reconectării la trăirile românilor care au realizat Unirea Principatelor in urmă cu 161 de ani și care au hotărât atunci pentru noi, urmașii, că suntem ai României în nume și în faptă.
A vorbit istoricul basarabean Mihail Slusarenco despre contextul geo-politic ce a condus la realizarea acestui ideal național al românilor.
A urmat un video emoționant despre imensa personalitate a Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.
S-au transmis mesaje de unire din partea reprezentanţilor statului, ai bisericii, din partea artiștilor, din partea mediului asociativ românesc.
S-au recitat poeziile ,,Domnul Unirii” de Pavel Corut, interpretare-Stella Kondili și ,,Visul Unirii” de Georgeta Giurea, poezie scrisă chiar cu ocazia acestui eveniment, interpretare-Gabriela Apostol.
Artiștii Ștefan Aurel și Laura Sporea au expus picturi legate de tematica evenimentului.
A fost daruită cu această ocazie oficialului prezent, lucrarea ,,Simboluri ale artei românești”, un relief realizat de copii în cadrul atelierului de artă românească, sub coordonarea aceluiași Ștefan Aurel.
A fost expus, de asemenea, și un portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizat de pictorul Gabriel Grama. Lucrarea reprezentându-l pe Cuza poate fi admirată în incita Restaurantului Tradițional Dorna, căreia îi aparține și unde este expusă permanent.
S-a dansat Hora Unirii cu drapelul României, purtat de membrii Ansamblului ,,Florile Dorului” al Asociației Redescoperă România, imbrăcați în straie de sărbatoare.
S-a tăiat ,,pita” asociației pentru anul 2020, un obicei elen, adoptat și de românii care trăiesc în Republica Elenă, moment care spune de asemenea despre unirea dintre cei care simt la fel, se asociază, se întâlnesc în idei comune, împart experiențe, crează împreună, distribuie mai departe emoția constructivă.
Asociația Redescoperă România, prin reprezentantul său oficial, d-na președ. Gabriela Apostol, transmite mulțumiri:
Ambasadei României la Atena
Preotului Sorin Zahiu
D-nei Ana-Maria Cuciureanu, președ. a Asociației Femeilor Românce
D-lui Veaceslav Schimbov, președ. al Asociației Moldo-Elene ,,Orfeu”
Ansamblului ,,Florile Dorului” al Asociației Redescoperă România
Cadrelor didactice, copiilor și părinților
Centrului educațional românesc ,,Ștefan Bârsănescu”, al aceleiași asociații
D-lui Ștefan Aurel, artist plastic
D-nei Laura Sporea, artist plastic
D-lui Ioan-Sergiu Apostol
D-lui Yannis Bouloubasis, fotograf
D-nei Stella Kondili, artist
D-lui Gabriel Grama, artist
Patiseriei Simigerie româneasca Carpathian Bakery, respectiv d-lui Mihai Dohotar
Restaurantului tradițional românesc Dorna, respectiv d-lui Ionel Gălbiniță
Tuturor celor prezenți care au contribuit la realizarea acestui eveniment dedicat românilor de Ziua Unirii Principatelor.
Mulțumiri și celor care nu au putut fi prezenți din varii motive, dar care s-au gândit cu drag la noi și celor care nu au putut fi prezenți, dar au avut contribuții, susținând ideea și demersul organizării evenimentului.
Reprezentanților mass-media, StiriGrecia
„La mulți ani, România!”
GALERIE FOTO
Discuții despre această postare