Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători și este celebrată diferit în fiecare țară în parte. Iată câteva dintre obiceiurile de peste hotare.
1. Portugalia „Plecat dar niciodată uitat”
În timpul „Cosoda”, dimineața tradițională de Crăciun, un loc extra este păstrat la masă, pentru ca spiritele celor plecați dintre noi să își poată însoții familia de sărbători.
2. Belarus „Cocoșul decide”
Grăunțe de porumb sunt așezate la picioarele femeilor nemăritate înainte ca un cocoș să fie lăsat liber. Femeia la care cocoșul se duce să mănânce grăunțele, este femeia care se va mărita prima.
3. Marea Britanie „Un sărut sub vâsc”
Un simbol ar fertilității este sărutul sub vâsc care a devenit popular în secoul 18. Magia lui continuă să fie simțită la fiecare sărbătoare de Crăciun, de-a lungul lumii.
4. Suedia „O migdală în budincă”
Cine găsește migdala în budincă, se va căsători anul viitor. Cei singuri ar trebui să își aleagă bolul cu grijă.
5. Italia „Lenjerie intimă extravagantă”
Atât femeile cât și bărbații poartă lenjerie intimă cât mai colorată de Anul Nou pentru a aduce noroc pe anul următor. Pentru a avea succes, este musai ca acestea să fie și curate.
6. Praga „Testul pantofilor”
Femeile singure își testează șansele de a se mărita anul următor prin a-și arunca un pantof peste umăr. Dacă pantoful cade spre ușa din față, atunci sigur se vor auzi clopote de nuntă.
7. Venezuela „Pune-ți în picioare rolele”
Familile și cei apropiați își petrec diminețile din săptămâna dinaintea Crăciunului dându-se cu rolele. Drumurile sunt închise pe toată această perioadă, pentru a le asigura oamenilor o călătorie în siguranță.
8. Japonia „Cina pentru două persoane la un fast food celebru”
Japonezii tratează Crăciunul precum Valentine’s Day și cea mai populară metodă pentru cei îndrăgostiți să celebreze această sărbătoare este la un fast food celebru. Este atât de popular încât este nevoie să îți faci rezervare.
9. Haiti „Un pantof plin de paie”
Copiii pun paie în pantofi și îi așază sub brad, cu speranța că Moș Crăciun va da de-o parte pantoful și îl va înlocui cu cadouri.
10. Marea Britanie
Pe parcursul întregii luni decembrie, englezii îşi trimit cărţi poştale cu urări tradiţionale, frumos decorate, pe care le afişează apoi în casele lor până în luna ianuarie. O altă tradiţie britanică constă în „crakers“ de Crăciun – bomboane mari din hârtie strălucitoare, care ascund mici cadouri şi o coroniţă care este spartă („crack“) în timpul cinei de Crăciun. Tot în Marea Britanie a debutat şi tradiţia „Secret Santa“. Prin tragere la sorţi, fiecare membru al unei familii, dintr-un mediu profesional sau dintr-o comunitate devine un Moş Crăciun secret pentru o altă persoană, oferindu-i mici cadouri. În fiecare an, fundaţia When You Wish Upon A Star organizează în scopuri caritabile o cursă specială, iar participanţii sunt deghizaţi în Moş Crăciun.
11. Grecia
Cu ocazia Crăciunului, grecii îşi decorează casele cu o mică barcă, emblema lor naţională. Pe 24 decembrie, oamenii merg la slujbă şi apoi mănâncă fructe uscate. Pe 25 decembrie ei sărbătoresc şi ziua morţilor. Cu această ocazie, familiile merg la cimitir pentru a aduce omagii celor dispăruţi. Cadourile sunt aduse pe 1 ianuarie de Sfântul Vasile.
12. Estonia
În fiecare an, de peste 350 de ani încoace, preşedintele estonian declară „Armistiţiul de Crăciun“. Apoi, toată lumea merge la saună înainte de seara de Crăciun, când se mănâncă porc cu varză, pâine şi se bea bere. Apoi, pentru a îmbuna spiritele, se lasă mâncare pe masă şi foc în vatră până dimineaţă.
Discuții despre această postare